x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2, moștenirea Capitalei Europene a Culturii

Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2, moștenirea Capitalei Europene a Culturii

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Noi 2023   •   14:30
Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2, moștenirea Capitalei Europene a Culturii

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Pe 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. - S.C. EURAS S.R.L. - S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×