Autorităţile de la Atena au primit două oferte angajante pentru o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia - DESFA, vânzare esenţială pentru continuarea programului de asistenţă financiară, a anunţat Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF).
Ofertele au fost depuse de un consorţiu alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia) şi de un altul format din spaniolii de la Regasificadora Del Noroeste (Reganosa), românii de la Transgaz şi BERD. Demersul vine înaintea reuniunii de luni a Eurogrupului, care va evalua progresele realizatae de Atena în aplicarea reformelor convenite în schimbul asistenţei financiare şi va decide acordarea unei noi tranşe.
Un acord de achiziţionare a acţiunilor şi un acord al acţionarilor pentru DESFA ar urma să fie semnat până în aprilie, iar vânzarea finalizată până în iunie, înainte ca Grecia să iasă din programul de asistenţă financiară, în august. HRADF a precizat că va începe imediat evaluarea ofertelor.
Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia - Hellenic Petroleum - îşi vinde participaţia de 35% la DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen. DESFA, care deţine şi operează reţeaua de gazoducte din Grecia şi un terminal LNG, este considerată un activ valoros deoarece consumul de gaze este în creştere în statul elen, care vrea să-şi extindă prezenţa pe piaţa regională a energiei.
DESFA transportă gaze de la graniţele dintre Grecia şi Bulgaria şi de la graniţele dintre Grecia şi Turcia către consumatorii eleni, printr-o reţea de gazoducte de 1.459 km. Este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce în 2016 discutiile cu societatea azera SOCAR au eşuat, pe fondul neînţelegerilor legate de tariful la gaze. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 400 de milioane de euro.
Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, statul elen vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.