x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Jurnaliştii greci continuă să muncească şi la un an după ce nu şi-au încasat salariile

Jurnaliştii greci continuă să muncească şi la un an după ce nu şi-au încasat salariile

13 Iun 2012   •   11:37
Jurnaliştii greci continuă să muncească şi la un an după ce nu şi-au încasat salariile

Cotidianul de stanga Elefterotypia (Libertatea Presei), care a fost, vreme indelungata, a doua publicatie a Greciei, a incetat sa achite salariile angajatilor in august 2011, iar in decembrie a intrat in faliment, incetandu-si aparitiile, desi website-ul sau era cel mai accesat din media greceasca.

Cu toate acestea, 120 de jurnalisti si angajati din personalul tehnic (dintre cei 800 angajati anul trecut) au decis sa continue sa munceasca. Cu ajutorul sindicatelor din presa, ei au reusit, pana in prezent, sa scoata doua editii speciale ale ziarului, cu 80 de pagini de stiri si comentarii, sub titulatura 'Muncitorii de la Libertatea Presei), informeaza The Guardian. O a treia editie este programata pentru 16 iunie - ziua dinaintea alegerilor generale in Grecia, ultima sansa a tarii de a scapa de faliment si de iesirea din zona euro.

Cele doua editii de pana acum s-au vandut in peste 30.000 de exemplare, mai mult decat tirajul ziarului original. A treia editie a 'Muncitorilor de la Libertatea Presei' se crede ca va fi vanduta chiar in 50.000 de exemplare, la 1 euro si 30 de centi bucata.

In Grecia, mii de jurnalisti sunt someri. Doar in Atena, numarul jurnalistilor aflati in cautarea unui loc de munca este de peste 1.000. Acestia au la dispozitie doar posturi de monitorizare a presei, platite cu 300 de euro pe luna, insuficienti pentru traiul de zi cu zi in Grecia. Media salariilor in presa elena, inaintea crizei, era de peste 1.500 de euro pe luna.

×