x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Membrii CNA s-au hotărât: Antena3, amendată cu 150.000 lei pentru emisiunea "Sinteza Zilei"

Membrii CNA s-au hotărât: Antena3, amendată cu 150.000 lei pentru emisiunea "Sinteza Zilei"

08 Mar 2012   •   10:14
Membrii CNA s-au hotărât: Antena3, amendată cu 150.000 lei pentru emisiunea "Sinteza Zilei"

Membrii Consiliului National al Audiovizualului au amendat astazi cu 150.000 de lei postul de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului si limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gadea in emisiunea "Sinteza Zilei".

In favoarea acestei sanctiuni au votat Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Valentin Jucan, Gelu Trandafir, Mihai Malaimare si Cristina Trepcea.

Sanctiunea vine dupa ce moderatorul Mihai Gadea i-a spus sefului Casei Nationale de Sanatate, Lucian Duta, care intervenise pentru a lamuri cateva aspecte dezbatute in emisiune, ca este "dobitoc", "nesimtit" si "mitocan". Schimbul de replici dintre Mihai Gadea si Lucian Duta a avut loc in editia de miercuri, 22 februarie, a emisiunii "Sinteza Zilei".

"Sanctiunea vine la capatul a mai multor derapaje de limbaj inregistrate in mai multe emisiuni. Cu totii suntem impresionati de situatia dramatica a bolnavilor de cancer. Incercarea Antenei 3 de a stabili responsabilitati este perfect legitima, dar demersul trebuie pus in parametrii legii. Intr-o emisiune cu mare incarcatura emotionala lucrurile au derapat", a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Duta a declarat in sedinta CNA din 28 februarie ca a fost 'linsat mediatic' de Antena 3.

In apararea Antenei 3 a intervenit vicepresedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Alina Iliescu, invocand faptul ca postul respectiv a fost primul care a sesizat problemele bolnavilor de cancer.

"A fost o scapare omeneasca. Toti ne descarcam prin limbaj. E o greseala omeneasca. Celula cancerigena nu are culoare politica, nu isi alege vreo functie", a spus Alexandru Corina, artist plastic amator, bolnava de cancer din Constanta, care a venit la sediul CNA in sprijinul Antenei 3.

Totodata, CNA a analizat pe 6 martie emisiunile "Sinteza zilei" difuzate de Antena 3 pe 6, 7, 8 si 20 februarie, "La ordinea zilei" difuzate pe 20 si 29 februarie si "In gura presei" difuzate pe 23 si 28 februarie, iar sanctiunea a vizat si aceste emisiuni.

De asemenea, CNA a analizat reclamatia lui Adriean Videanu cu privire la emisiunea "Sinteza zilei" din 5 februarie a Antenei 3, acesta sustinand ca "i-au fost incalcate drepturile la demnitate, onoare si imagine", deoarece, intervenind telefonic, "nu a fost lasat sa isi duca ideile la capat, fiind permanent intrerupt si ridiculizat".

Potrivit articolului 40, alineatul 3, din Codul de reglementare a continutului audiovizual, "moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

×