x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Moartea unui ziarist. Patric Petre Marin

Moartea unui ziarist. Patric Petre Marin

de Viorel Ilişoi    |    08 Mai 2012   •   16:25
Moartea unui ziarist. Patric Petre Marin

Pe 10 mai ar fi implinit 56 de ani. Sa invatam sa-i scriem numele: Patric Petre Marin. Si sa nu i-l uitam. Il vom regasi intotdeauna pe lista jurnalistilor cazuti la datorie. Modest si generos cum era, sigur ar fi vrut sa fie el ultimul pe lista, pentru totdeauna. Insa moartea va mai veni printre noi, vanatorii de clipe. Si nu pe toti ne va surprinde la panda.

Daca nu va amintiti de el e doar din cauza discretiei lui. Avea darul de a nu ti se baga in ochi nici cand aparea la televizor. Te lasa astfel sa vezi ce era de vazut. Il veti fi stiind ca realizator al emisiunii "Bugetul meu", de la TVR 2. A murit in timp ce se ducea la Buzau sa filmeze episodul cu numarul 300. Nu este doar o cifra. Sunt trei sute de vieti. Arse intens, in cate o ora. Patric facea totul cu daruirea omului care face pentru ultima oara un lucru. O masina a intrat pe contrasens si l-a strivit.

Era in 8 decembrie 2010. Pentru actrita Dana Tapalaga, sotia lui Patric, era ziua cand l-a cunoscut. Si tot in 8 decembrie avea sa-l piarda. In acea dimineata s-a trezit cu o durere in piept si cu gustul mortii in gura. Gustul absentei lui Patric. Pentru prima oara plecase pe teren fara sa-si ia ramas bun de la ea si de la copii. A vrut sa-l sune. Chiar in acea clipa a sunat-o cineva de la televiziune. N-a asteptat primul cuvant, a strigat: "Ce s-a intamplat cu Patric al meu?".
N-avea de unde sa stie, dar stia.

Patric a murit pe loc. Este tot ce se poate spune decent despre moartea lui. Fiindca felul cum a murit e mai crud decat moartea insasi. Sarcina descrierilor amanuntite nu si-au luat-o nici macar ziaristii avizi de senzationalul morbid. Procurorul scrie in rechizitoriu ca Dacia (B-91-TVR) in care se aflau Patric si operatorul Constantin Trifu mergea regulamentar cu saizeci la ora. Din fata, a venit glont Loganul condus de Tudor Octavian Sfarghiu (seful Serviciului Autorizari in Constructii de la Primaria Brasov). A recunsocut ca mergea cu 120 de la ora. In curba. Pe contrasens.

La judecata s-a apreciat ca a fost omor din culpa si vinovatul a fost pedepsit cu trei ani de inchisoare cu suspendare. Desigur, n-a avut intentia sa-l omoare pe Patric — operatorul a scapat cu viata, dar nu nevatamat. A vrut doar sa mearga cu de doua ori viteza legala si pentru asta a apasat deliberat pe acceleratie. Pare acelasi lucru cu a scoate cutitul si a lovi cu el orbeste, la inghesuiala. Legea are alta interpretare. "Inculpatul nu a avut reprezentarea faptelor si consecintelor faptei", spune judecatorul in sentinta.

Un om fara reprezentarea faptelor sale, si nici a consecintelor, l-a ucis pe un alt om cu o perfecta reprezentare a faptelor sale. Tudor Octavian Sfarghiu e liber, n-a dat macar un telefon de condoleante, isi apara buzunarele in procese civile interminabile, cu avocati abili. Jurnalistul Patric Petre Marin, nevinovat, zace in cimitir. Mai aspra decat legea, intamplarea face ca mormantul lui sa se vada din balconul casei. E o pedeapsa pentru copiii si pentru sotia lui. Pe viata.

Dana Tapalaga ar fi trebuit sa mearga la Cannes, la premiera filmului "Dupa dealuri", al lui Cristian Mungiu. Joaca rolul maicii starete in filmul inspirat din intamplarile de la manastirea Tanacu. Acolo, o fata a fost ucisa in timp ce era exorcizata. Alta crima, de data asta pedepsita cu inchisoare. In ziua triumfului la Cannes, actrita se va afla la Judecatoria Buftea. Incearca sa obtina de la asigurator o renta pentru copiii ei – cel care i-a omorat sotul a spus ca nu va plati nimic, nu are de unde. Mezinul e intr-a sasea. Mijlociul e la Scoala Superioara de Aviatie. Cel mare, Tudor, e deja pe picioarele lui. A terminat regia la UNATC. A considerat ca e dator sa duca mai departe munca tatalui sau. A preluat emisiunea lui Patric. Acum se cheama "Face toti banii!", dar e aceeasi emisiune, acelasi format. E cea mai emotionanta predare de stafeta din presa romana de astazi. Cand deschideti televizorul, Patric e acolo. Sa nu-l uitati!

×