x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Parlamentul European a aprobat 100 de milioane de euro asistenţă financiară pentru Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat 100 de milioane de euro asistenţă financiară pentru Republica Moldova

04 Iul 2017   •   17:55
Parlamentul European a aprobat 100 de milioane de euro asistenţă financiară pentru Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat marţi acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 46 de abţineri, informează Radio Chişinău şi IPN.md. 

Europarlamentarii, care au dezbătut luni seara acest subiect, au condiţionat acordarea asistenţei financiare de implementarea reformelor şi de respectarea strictă a condiţiilor impuse. 

Toţi europarlamentarii care au luat cuvântul au exprimat temeri în legătură cu preconizata modificare a sistemului electoral, potrivit Radio Chişinău. 

Asistenţa financiară de 100 de milioane de euro a fost convenită la începutul anului curent. Din aceasta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil, pentru anii 2017-2018. 

Dacă toate condiţiile ataşate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferaţi Republicii Moldova în trei tranşe, in 2017 şi 2018. Prima tranşă ar urma să fie acordată la sfârşitul anului curent şi va reprezenta 20 de milioane de euro împrumut şi 10 milioane ajutor nerambursabil. 

Însă, până la eliberarea primei tranşe a asistenţei, Comisia Europeană va verifica dacă Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru acordarea acesteia. 

Într-un comunicat transmis Agerpres, europarlamentarul român Sorin Moisă, raportor pe acest dosar, a declarat după vot că 'Parlamentul European a confirmat astăzi că Uniunea Europeană este şi va rămâne alături de cetăţenii Republicii Moldova, gata să ofere, la nevoie, sprijin economic, dar cerând, în acelaşi timp, întărirea democraţiei şi consolidarea statului de drept'. 

'Asistenţa va fi însoţită de un ambiţios program de reforme, agreat cu autorităţile moldovene, care va viza, în principal, lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar, bancar şi energetic, reforma administraţiei publice, precum şi aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potenţialul transformator al acestor reforme pentru economia şi societatea Republicii Moldova este foarte mare: dacă sunt temeinic aplicate, ele vor îmbunătăţi în mod durabil viaţa cetăţenilor Republicii Moldova', a subliniat Moisă. 

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureşan, a declarat, citat de IPN.md, că 'cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că aceşti bani sunt meniţi să-i ajute pe ei, nu pe oligarhi, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinţei lor de a lupta cu corupţia şi de a întări statul de drept şi sistemul de justiţie'. 

Potrivit europarlamentarului român, Republica Moldova are nevoie de aceşti bani ca să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia şi tocmai acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor. 

'Noi avem banii şi vrem să îi acordăm, vrem ca aceşti bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către guvernul de la Chişinău', a mai spus Siegfried Mureşan. 

Europarlamentara Monica Macovei a declarat după pronunţarea votului că banii sunt acordaţi cu anumite condiţionări, inclusiv retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Macovei a ţinut să amintească faptul că şi Comisia de la Veneţia a a atras atenţia că acest proiect de modificare va favoriza partidele şi politicienii cu bani. 

Asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro a provocat dezbateri şi în luna mai în Parlamentul European, mai mulţi eurodeputaţi exprimând îngrijorări în legătură cu intenţia de modificare a sistemului electoral.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: moldova europa parlament