x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Pe urmele pungaşilor. Mafia taxiurilor, regii falsurilor, hoţi profesionişti…

Pe urmele pungaşilor. Mafia taxiurilor, regii falsurilor, hoţi profesionişti…

de Sebastian S. Eduard    |    18 Oct 2012   •   09:58
Pe urmele pungaşilor. Mafia taxiurilor, regii falsurilor, hoţi profesionişti…
National Geographic identifică pungaşii, înainte ca tu să le cazi victimă
National Geographic Channel şi-a propus în noul serial "Pungaşi", să identifice escrocii şi hoţii care bântuie printre turişti, gata să profite de naivitatea acestora. Folosind camere ascunse, gazda serialului, Conor Woodman, porneşte într-o misiune sub acoperire pentru a se lăsa păcălit în locul turiştilor. Noi l-am prins pe scara avionului, între două destinaţii…

● Cum pot turiştii să se pregătească pentru a nu cădea victime escrocilor înainte de a pleca în următoarea vacanţă?
● Conor Woodman: Urmărind serialul Pungaşi de pe National Geographic Channel, desigur! (râde)

● Care este cel mai bun truc învăţat pe parcurs de la abilii escroci pe care i-ai întâlnit?

● Ca turist, eşti întotdeauna o ţintă. Ţinând cont de acest lucru, trebuie să te prezinţi ca o ţintă cât mai puţin interesantă posibil. Păstrează-ţi bunurile de valoare aproape de tine şi într-un loc închis cu fermoar.

● Care artist al escrocheriilor ţi s-a părut a fi cel mai bun? Dar cel mai îndrăzneţ?

● Falsificatorii de bani din Argentina fac la propriu milioane de dolari. Hoţii de buzunare din Barcelona mi-au amintit de o haită de hiene. Foarte îndrăzneţi.

● Dintre toate oraşele prezentate în serial, care are cei mai pricepuţi escroci? Ai remarcat anumite tehnici?

● Fiecare oraş are escrocii săi. Şoferii de taxi au aproape aceleaşi stratageme peste tot. Fie că schimbă bancnotele, aleg ruta cea mai lungă sau chiar fură la aparatul de taxat, trebuie să fii mereu cu ochii pe ei.

● În timpul filmărilor şi acţiunilor sub acoperire, te-ai aflat uneori în situaţii riscante; te-ai simţit vreo clipă în nesiguranţă în timpul realizării documentarului?
● Da. Misiunile sub acoperire sunt mereu imprevizibile. Iar infractorii sunt şi ei imprevizibili. Punând cele două elemente împreună, ai o combinaţie periculoasă. Eu şi echipa am muncit foarte mult să ne asigurăm că situaţiile sunt cât se poate de sigure, dar, de câteva ori, lucrurile s-au complicat.

● A fost dificil să-i convingi pe escroci să vorbească în faţa camerei despre trucurile "meseriei" lor?
Iniţial, n-am crezut că vreunul dintre ei va dori să vorbească despre metodele şi motivele pentru care încalcă legea, dar m-am înşelat. Am fost în repetate rânduri uimit de dorinţa unor infractori cu experienţă de a-şi spune poveştile şi de a-şi demonstra "talentele".

● Ai fost să cauţi escroci pentru acest serial, dar ai fost tu însuţi victima hoţilor de buzunare în propriile vacanţe?
● Bineînţeles. Odată, am prins un hoţ care încerca să-mi fure portofelul în metroul din Paris. Şi nu o dată am fost păcălit de taximetrişti.

● Ce oraş ţi-a plăcut cel mai mult să vizitezi?

● Am o preferinţă pentru Rio. Mai filmasem acolo şi abia aşteptam să revin. Iar, de data aceasta, s-a întâmplat chiar în mijlocul Carnavalului, ceea ce reprezintă o experienţă unică în viaţă.

"Pungaşi"/Documentar/National Geographic/Premieră: vineri, 19 octombrie, ora 21:00

Într-un nou serial, prezentat de Conor Woodman, National Geographic Channel cercetează latura mai puţin strălucitoare a paradisurilor turistice. Ai economisit bani, ai făcut rezervările necesare şi ai ajuns într-un loc exotic pentru o vacanţă binemeritată. Ai luat un taxi către centrul oraşului; un ghid îţi arată obiectivele turistice şi îţi face o fotografie alături de indivizi costumaţi în diferite personaje. Te îndrepţi către o piaţă locală, cumperi o mică bijuterie – pentru care oraşul e faimos – înainte să te îndrepţi către plajă pentru o după-amiază relaxantă. Un individ pe plajă te roagă să ai grijă de lucrurile sale în vreme ce el se răcoreşte în ocean şi eşti de acord. Când revii la hotel la sfârşitul zilei, îţi cauţi portofelul. Înţelegi repede că ţi-a fost furat. Ce nu-ţi dai seama este că ai fost păcălit toată ziua: de şoferii de taxi, de ghizii şi vânzătorii stradali  fără scrupule şi de alţii care abia aşteaptă să-i prindă în plasa lor pe cei neatenţi.

×
Subiecte în articol: mafia taxiuri falsuri