x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Pensia unui român, sub 40% din salariu

Pensia unui român, sub 40% din salariu

de Giulia Anghel    |    28 Noi 2018   •   12:30
Pensia unui român, sub 40% din salariu
Sursa foto: DIANA OROS

Un român care se va pensiona în anul 2048 va avea din pensia de la stat mai puţin de 40% din venitul pe care îl obţinea ca salariat, se arată într-un studiu KPMG realizat la solicitarea Asociaţiei pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Asta în condiţiile în care doar unul din cinci români economiseşte pentru pensie, în timp ce un român alocă doar 18 euro pe an pentru asigurările de viaţă, faţă de 1.300 de euro cât este media Uniunii Europene.

Rata de înlocuire a venitului obţinut ca salariat de sub 40% prin pensia pe care o va încasa un român de la stat este cu mult sub nivelul recomandat de OECD, de 70%. În aceste condiţii, românul trebuie să conştientizeze acum nevoi care în prezent nu par prioritare, dar care vor influenţa decisiv viitorul fiecăruia, cum sunt economisirea pe termen lung şi protecţia financiară pentru evenimente neprevăzute.

„În 2016, penetrarea asigurărilor în România a fost de 1,2% din PIB, semnificativ mai mică decât media UE de 7,5% și, de asemenea, sub media de 2,5% a țărilor din Europa Centrală și de Est. Volumul asigurărilor nu a ținut pasul cu creșterea PIB din ultimii ani, ceea ce a condus la o pondere mai mică în PIB a sectorului comparativ cu anul 2009”, studiu KPMG

Piaţa asigurărilor din România este încă dominată de asigurările auto, iar această perspectivă trebuie înlocuită.

Ce opţiuni sunt

În prezent, pe lângă pensia de stat (Pilon I), fiecare român are posibilitatea de a alege dintre șapte fonduri de pensii autorizate, iar 3,75% din valoarea contribuțiilor plătite de angajator din salariul lunar brut este direcționat către pensia administrată privat (Pilon II). Mai mult, există și pensia facultativă (Pilon III), iar fiecare cetățean poate alege dacă activează sau nu această componentă de economisire, suma acumulată adăugându- se pensiei de stat și celei private.

 

×
Subiecte în articol: pensie salariu asigurare