x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 1 miliard de euro pentru magistrați din banii contribuabililor. Cum au obținut creșterea retroactivă a salariilor și pensiilor

1 miliard de euro pentru magistrați din banii contribuabililor. Cum au obținut creșterea retroactivă a salariilor și pensiilor

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   16:45
1 miliard de euro pentru magistrați din banii contribuabililor. Cum au obținut creșterea retroactivă a salariilor și pensiilor

Magistrații au obținut un miliard de euro în urma proceselor intentate statului român, în perioada 2008-2022. Suma totală pe care trebuie să o revendice aceștia ajunge la 3,2 miliarde de euro.

În urma a 22.800 de procese câștigate în perioada respectivă, ei vor încasa circa un miliard de euro, potrivit unei note confidențiale a Ministerului Finanțelor. Magistrații  au obținut creșterea retroactivă a salariilor prin hotărâri judecătorești, astfel că suma totală pe care o au de primit, plus penalități, se ridică la 16,1 miliarde de lei, respectiv 3,2 miliarde de euro. 

Totodată, magistrații retrași din activitate au demarat alte procese pentru recalcularea pensiilor. 

”Procesul de acționare în judecată (de tragere la răspundere civilă) a ordonatorilor de credite din sistemul judiciar, în paralel cu a Ministerului Finanțelor a căpătat amploare şi a crescut exponențial (spre exemplu, la finalul anului 2022, existau pe rol peste 3.250 de dosare civile, iar ultima majorare a valorii de referinţă sectorială (VRS) prin ordine emise de ministrul justiţiei (în care a fost atras și Ministerul Finanțelor) a fost contestată prin alte circa 1.000 de contestaţii, formulate de cvasitotalitatea celor 4.144 de judecători şi 177 de asistenţi judiciari aflaţi în funcţie la nivelul lunii decembrie 2022, la care se adaugă judecătorii care s-au pensionat în ultimii ani.

Astfel, pentru judecători, cheltuielile bugetare pentru achitarea de drepturi salariale restante (diferenţe salariale) efectuate doar în perioada 2010-2022 au totalizat 4.579.420 mii lei, respectiv circa 927.890.9081 euro, fără a lua în considerare sumele executate silit prin conturile Ministerului Finanțelor (care depășesc cu mult suma de 4.579.420 mii lei) şi nici creşterile salariale recunoscute de angajatorii din sistem şi incluse în drepturile salariale curente”, se arată în notă.

Salariile magistraților cresc retroactiv

”Prin acte emise de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a avut loc reîncadrarea beneficiarilor, începând cu anul 2018, drepturile salariale fiind stabilite prin utilizarea valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, fără aplicarea plafonării prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017.

Astfel, începând cu luna mai a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au solicitat majorarea limitelor de cheltuieli lunare aprobate la titlul ”Cheltuieli de personal”, pentru plata drepturilor salariale astfel majorate.

Pe baza solicitărilor formulate de ordonatorii principali de credite, impactul suplimentar estimat pentru acordarea drepturilor salariale majorate, pentru perioada 2018-prezent, este estimat la cca. 10.688,0 milioane lei. La această sumă se adaugă dobânda legală penalizatoare (50% cumulat pe perioada 2018-2022) rezultând un total de plată de minim 16.091 milioane lei”, se mai arată în nota de la Ministerul Finanțelor.

Documentul subliniază că această recentă majorare retroactivă a salariilor va conduce la o creștere a pensiilor speciale ale magistraților și anticipază apariția unui nou val de procese inițiate de magistrații aflați în pensie. Aceștia cer sume tot mai mari prin recalcularea pensiilor speciale.

”Prin urmare, fenomenul litigios continuă şi în prezent, iar dacă nu va fi stopat cât se poate de repede, prin măsuri legislative şi administrative, se va ajunge la acumularea unor sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese”, se mai arată în nota emisă de Finanțe la finalul lunii august 2023, potrivit defapt.ro.

Magistrați

×
Subiecte în articol: magistrati stat proces miliard euro