Companiile private din România au fost restructurate operațional, astfel încât circa 55% dintre manageri au implementat telemunca, iar 20% au renunțat la spațiile de birouri.
"Avem 55% dintre managerii privaţi care apelează la telemuncă, ceea ce înseamnă că aceste companii sunt cel puţin parţial digitalizate. Avem 20% dintre managerii români care au trimis oameni în şomaj tehnic, avem 17% dintre manageri care au operat concedieri, 14% dintre managerii români care au redus salarii şi 20% dintre managerii români în companii private care au renunţat la spaţii de birouri. Ca şi măsuri de restructurare operaţională, nu avem date din companiile de stat. Mă gândesc că am putea să facem o astfel de paralelă ca să vedem şi măsurile operaţionale care s-au luat de către aceste companii de stat. Mai mult, şi ceea ce este mai important - este să vedem cum operează companiile de stat cu aceste datorii istorice sau cu restructurarea financiară", a spus Andrei Cionca, CEO și co-fondator Impetum Group.
Din păcate, 31 de societăți de stat cu pierderi de două miliarde de lei anual, doar cinci au apelat la măsuri de restructurare financiară.
"Am ales 31 de companii de stat aflate în dificultate, în ultimii trei ani. Aceste 31 de companii au în total pierderi de 2 miliarde de lei pe an, au datorii totale de 11 miliarde de lei şi o cifră de afaceri în 2019 de 9 miliarde de lei şi 65.000 de angajaţi. Problema este că din aceste 31 de companii în reală dificultate financiară, doar cinci au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară prevăzută de legislaţia românească şi anume. Noi ne-am dori ca toate companiile de stat supraîndatorate să aplice pentru soluţii legale", a mai precizat acesta.