x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român

Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român

de IncomeMagazine    |    12 Noi 2012   •   07:59
Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român
Sursa foto: Ryan McVay/Getty Images

Căutarea acului în carul cu fân. Asta par să facă românii care vor să-şi găsească un job într-o piaţă cu 25 de milioane de şomeri, cât înregistrează statele membre UE. Lucrurile arată astfel doar în statistici, pentru că în realitate oferta companiilor străine care vor să angajeze români este cu totul alta. Germania, Belgia şi Marea Britanie sunt în topul ţărilor care oferă cele mai multe joburi pentru cetăţenii români. Nu acceptă orice fel de „meseriaşi”, ci doar pe aceia pe care nu îi găsesc în propria piaţă. Care sunt profesiile, dar şi condiţiile care asigură cel mai uşor obţinerea unui job peste hotare?

Străinii se uită în România după oameni care să îşi cunoască foarte bine meseria, fie că este vorba de muncitori precum zidari, electricieni sau tâmplari, ori de medici, ingineri sau IT-işti. Cu alte cuvinte, nu oricărui muncitor sau oricărui absolvent de Medicină ori Politehnică îi este uşor să obţină un job în străinătate. Profilul candidatului ideal trebuie să se încadreze în acelaşi tipar, pentru că, exceptând calificările specifice fiecărui post, mai toţi angajatorii cer aceleaşi lucruri: experienţă în domeniu de minimum trei ani, la care se adaugă avantajul celei dobândite în străinătate, vârsta de până la 45 de ani, motivare puternică pentru muncă, disponibilitate imediată, cunoaşterea temeinică a unei limbi străine şi, în cele mai multe cazuri, deţinerea permisului de conducere, după cum susţine Ana Maria Onodi, consilier resurse umane în cadrul agenţiei de recrutare Krevin, una dintre companiile care se ocupă de plasarea de forţă de muncă în străinătate.

Ce se caută şi cum se plăteşte

Dincolo de condiţiile comune, oferta de joburi arată că angajatorii străini îşi aleg forţă de muncă din extremele pieţei: fie personal supracalificat, cu studii temeinice în domeniul pentru care aplică, fie meseriaşi, în cazul cărora accentul se mută de pe diplomă pe abilităţile practice.

Citeste AICI care sunt cele mai cautate profesii pe piata internationala

Citeste si
Ce joburi sunt disponibile în străinătate
De ce preferă companiile româneşti să angajeze tot mai mulţi străini
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a gasi mai usor un nou loc de munca
Ce se ascunde in spatele marcilor proprii din hypermarketuri
 

×
Subiecte în articol: locuri de munca strainatate