x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Atenţie la angajări!.

Atenţie la angajări!.

de Diana Scarlat    |    20 Mai 2011   •   21:00
Atenţie la angajări!.

In goana dupa un loc de munca platit decent, romanii uita de vigilenta si sunt in stare sa trimita bani oricarui necunoscut care posteaza un anunt pe internet si cere o anumita suma in euro intr-un cont. Din cauza greselilor de acest fel nu au de suferit doar ei, ca pacaliti, ci si agentiile de recrutare, care-si pot pierde credibilitatea fara sa fi gresit cu ceva.

'Am avut mari probleme la sfarsitul anului trecut, cand am descoperit ca cineva dadea sute de anunturi pe site-urile de recrutare in numele nostru. Erau niste baieti care cat de cat se pricep la internet, dau anunturi in numele agentiei si ofera joburi in orice domenii. Comisioanele lor erau undeva de la 50 la 150 de euro. Pana la urma au fost prinsi, dar au fost eliberati, fiind la prima abatere. Am discutat personal cu ei la telefon, activitatea lor era undeva in jurul Craiovei. Trebuia sa-i dam in judecata, dar erau niste pusti la 20-21 de ani', spune Razvan Toparceanu, de la agentia de recrutare Eurolife din Romania.

Oamenii trebuie sa stie ca inainte de a semna un contract si mai ales inainte de a trimite niste bani intr-un cont trebuie sa aiba o intalnire cu cei care intermediaza sau cu angajatorul. Locuri de munca inca mai sunt pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate, chiar si pentru munca sezoniera in domeniul hotelier, unde in luna iunie deja se ocupa posturile, dar mai importanta decat orice este vigilenta.

'In domeniul hotelier sunt oferte pe pozitiile de ospatar, bucatar, barman, receptioner, cam la 500-650 de euro pe luna, in Cipru si Grecia, cu masa si cazarea asigurate gratuit de catre angajator. Noi avem in ge­neral oferte pentru studenti. Lucram si cu Marea Britanie, unde avem oferte pentru asistenti medicali si infirmieri. Un asistent medical castiga de la 10,5 lire brut pe ora, iar un infirmier, de la 5,93 lire brut pe ora, netul poate sa ajunga la 750 de lire cel putin pe luna pentru un infirmier, iar un asistent castiga cel putin 1.500 de lire pe luna, fara ore suplimentare', mai spune Razvan Toparceanu.

In ciuda faptului ca romanii spun despre romani ca sunt lenesi, angajatorii straini au o parere mult mai buna. 'Lucram cu romani de mai bine de sase ani, de cand s-a deschis agentia. Cred ca romanii sunt muncitori de incredere. Romanii au o mare calitate, anume ca nu vin sa munceasca in Cipru doar ca sa se distreze, ci sunt foarte dedicati muncii lor. Agentia noastra aduce in fiecare an in jur de 1.500-2.000 de romani la munca in Cipru, in general in domeniul hotelier, ca barmani, ospatari, receptioneri, cameriste, iar salariul este acum undeva intre 550-600 de euro pe luna, cu masa si cazarea asigurate, plus tips', spune Carla Varnavides, ma­nagerul companiei de recrutari Orthodoxou Employment din Cipru. Salariile erau pana anul acesta de 800-850 de euro pe luna, insa criza economica mondiala a atins si Ciprul, iar anul acesta a crescut rata somajului in Cipru pentru prima data in ultimii 19 ani, precizeaza reprezentanta companiei cipriote.

×
Subiecte în articol: piata muncii