x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii ATITUDINI ÎN FAŢA ŞOMAJULUI/Ei, deprimaţi. Ele, discriminate

ATITUDINI ÎN FAŢA ŞOMAJULUI/Ei, deprimaţi. Ele, discriminate

de Catalin Pruteanu    |    08 Mar 2009   •   00:00
ATITUDINI ÎN FAŢA ŞOMAJULUI/Ei, deprimaţi. Ele, discriminate

Bărbaţii care îşi pierd locul de muncă sunt mai afectaţi din punct de vedere psihic decât femeile.



Cea mai puternică formă de feedback social pozitiv, pentru o bună parte dintre bărbaţi, îşi are originea în ierarhia de la locul de muncă, susţine Louann Brizendine, psihiatru la Universitatea din California, San Francisco, citată de New York Times.  Specialista spune că femeile care îşi pierd locul de muncă sunt, prin urmare, mai puţin afectate decât bărbaţii. Spre deosebire de aceştia, femeile au mai multe surse din care îşi extrag respectul de sine, ca de exemplu relaţia pe care o au cu ceilalţi, relaţie care nu este legată atât de mult de viaţa profesională.

SUB TRATAMENT. Doctorul Richard A. Friedman, profesor de psihiatrie la Weill Medical College din cadrul Universităţii Cornell spune că în ultima perioadă a asistat la o creştere a depresiilor în cazul bărbaţilor care urmau un tratament psihiatric şi înainte de debutul crizei economice. O mare parte dintre pacienţii săi se plâng de anxietate provocată de criză. Persoanele de câştigurile cărora depind membrii familiei vor fi mult mai afectate de o concediere sau o scădere a salariului. Majoritatea acestora sunt bărbaţi, pentru că bărbaţii sunt plătiţi în continuare mai mult decât femeile.

DIFERENŢE. În Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate de Vladimír Spidla, comisarul UE pentru egalitatea de şanse, femeile câştigă în medie cu 17,4% mai puţin decât bărbaţii. Comisia Europeană a lansat şi o campanie în contextul zilei de 8 Martie, bazată pe principiul "remunerare egală pentru o muncă egală". Cu toate că femeile reprezintă 59% din totalul noilor absolvenţi de universitate, rata de ocupare a forţei de muncă în cazul lor este mai mică decât cea a bărbaţilor, lucrează cu jumătate de normă şi aproape jumătate dintre ele muncesc în sectoare în care salariile sunt mai scăzute: în domeniul sănătăţii, educaţiei şi al administraţiei publice.

INEGALITATE. Cu toate că, aparent, bărbaţii au mai multe probleme psihice dacă îşi pierd jobul, ei reuşesc să-şi găsească un loc de muncă mai uşor decât femeile. Un studiu din 2002 în Statele Unite ale Americii a arătat că bărbaţii şomeri au mai multe şanse de a fi angajaţi decât femeile care îşi pierd locul de muncă. Potrivit studiului, femeile căsătorite şi care au avut un loc de muncă part-time aveau cele mai mici şanse de a fi reangajate.

×
Subiecte în articol: cariera femeile