x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Bill Gates crede că inteligența artificială va înlocui doctorii și profesorii în următorul deceniu

Bill Gates crede că inteligența artificială va înlocui doctorii și profesorii în următorul deceniu

de Anastasia Paul    |    31 Mar 2025   •   14:00
Bill Gates crede că inteligența artificială va înlocui doctorii și profesorii în următorul deceniu
Sursa foto: Hepta

Progresele în inteligența artificială vor însemna că oamenii nu vor mai fi necesari „pentru majoritatea lucrurilor” din lume în următorii 10 ani, spune Bill Gates.

Acesta crede că „n următorul deceniu, cu ajutorul AI vor deveni gratuite, obișnuite sfaturile medicale grozave, îndrumarea excelentă”, a spus Gates.

Cu alte cuvinte, lumea intră într-o nouă eră, a ceea ce Gates a numit „inteligență liberă”. într-un interviu cu profesorul de la Universitatea Harvard, Arthur Brooks. Rezultatul se vavedea în progrese rapide în tehnologiile bazate pe inteligența artificială, care sunt accesibile și ating aproape fiecare aspect al vieții noastre, a spus Gates, de la medicamente și diagnostice îmbunătățite, până la tutori și asistenți virtuali AI disponibili pe scară largă.

„Este foarte profund și chiar puțin înfricoșător pentru că se întâmplă foarte repede și nu există nicio limită superioară”, a spus Bill Gates.

Dezbaterea asupra modului în car majoritatea oamenilor se vor potrivi în acest viitor alimentat de AI este în desfășurare. Unii experți spun că inteligența artificială va ajuta oamenii să lucreze mai eficient – ​​mai degrabă decât să-i înlocuiască cu totul – și va stimula creșterea economică, ceea ce va duce la crearea mai multor locuri de muncă.

Alții, cum ar fi CEO-ul Microsoft AI, Mustafa Suleyman, spun că progresele tehnologice continue în următorii câțiva ani vor schimba aspectul celor mai multe locuri de muncă în aproape fiecare industrie și vor avea un impact „extrem de destabilizator” asupra forței de muncă.

„Aceste instrumente vor spori doar temporar inteligența umană”, a scris Suleyman în cartea sa „The Coming Wave”, publicată în 2023. „Ne vor face mai deștepți și mai eficienți pentru un timp și vor debloca cantități enorme de creștere economică dar în mod fundamental înlocuiesc forța de muncă”.

AI, între îngrijorare și „oportunitate fantastică”

Bill Gates este optimist cu privire la beneficiile generale pe care inteligența artificială le poate oferi umanității, cum ar fi „tratamente inovatoare pentru bolile mortale, soluții inovatoare pentru schimbările climatice și educație de înaltă calitate pentru toată lumea”, a scris el aîn 2024.

Acesta și-a reafirmat convingerea că anumite tipuri de locuri de muncă probabil nu vor fi niciodată înlocuite de inteligența artificială, menționând că oamenii probabil nu vor să vadă mașini jucând baseball, de exemplu.

"Vor fi unele lucruri pe care le rezervăm pentru noi înșine. Dar în ceea ce privește fabricarea și mutarea lucrurilor și cultivarea alimentelor, în timp, acestea vor fi, practic, probleme rezolvate", a spus Gates.

Dezvoltarea AI vine cu preocupări „înțelese și valide”, a scris Gates într-o postare  din 2023. Programele de IA de vârf de astăzi sunt pline de erori și sunt predispuse să permită răspândirea falsurilor online, de exemplu.

Dar dacă ar trebui să înceapă o nouă afacere de la zero, ar lansa un startup „centrat pe inteligență artificială”, a declarat Gates pentru CNBC Make It, în septembrie 2024.

„Astăzi, cineva ar putea strânge miliarde de dolari pentru o nouă companie de inteligență artificială”, a spus el, adăugând: „Încurajez tinerii de la Microsoft, OpenAI, oriunde îi găsesc: „Hei, aici este granița”.

Bill Gates a prezis potențialul AI cu ani în urmă

El a văzut revoluția AI venind acum aproape un deceniu. Când a fost întrebat pe ce industrie s-ar concentra dacă ar trebui să o ia de la zero, a ales rapid AI.

„Lucrul în inteligența artificială de astăzi este la un nivel cu adevărat profund”, a spus Gates la un eveniment din 2017 la Universitatea Columbia, alături de CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett. El a subliniat „etapa profundă” a laboratorului Google DeepMind AI, creând un program de calculator care ar putea învinge oamenii la jocul de masă Go.

La acea vreme, tehnologia era la câțiva ani departe de textul generativ în stil ChatGPT, alimentat de modele mari de limbaj. Cu toate acestea, până în 2023 chiar și Gates a fost surprins de viteza de dezvoltare a AI. El a provocat OpenAI să creeze un model care ar putea obține un punctaj maxim la un examen de biologie AP de liceu, așteaptând ca sarcina să dureze doi sau trei ani, a scris el în postarea sa de blog.

„A terminat-o în doar câteva luni”, a scris Bill Gates. El a numit realizarea „cel mai important progres în tehnologie de la interfața grafică cu utilizatorul [în 1980]”, notează cnbc.com.
 

×