x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești BUNE pentru bugetari. Salariile au început să crească. Încep angajările în sistemul public

Vești BUNE pentru bugetari. Salariile au început să crească. Încep angajările în sistemul public

de Redacția Jurnalul    |    21 Dec 2022   •   09:43
Vești BUNE pentru bugetari. Salariile au început să crească. Încep angajările în sistemul public

Salariile bugetarilor au început deja să crească și vor continua să crească și în 2023. La începutul anului viitor va fi dat și startul la angajări în toate instituțiile de stat.

Senatul României votează, astăzi, majorarea salariilor angajaților din instituțiile care aparțin de APIA. Anterior au crescut veniturile pentru unii funcționari ai Parlamentului.

De asemenea, vor crește și salariile persoanelor care lucrează la implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Veniturile acestora vor fi cu circa 25%-50% mai mari din 2023. 

O altă decizie vine de la guvern. După ce angajările de la stat au fost suspendate în iunie 2021, acestea vor fi reluate la începutul anului viitor. 

Una dintre instituțiile importante care va scoate posturi la concurs este ANAF, care are acum în organigramă 1,490 de locuri de muncă libere. Cel mai mare deficit de personal este la filialele din țară. 

Numărul bugetarilor se ridică, în prezent, la circa 1,26 de milioane de persoane.

Salariile din sistemul public vor crește semnificativ din 2023, fiind stabilite în funcție de evaluări și performanțe. Astfel, pentru calificativul  "foarte bine", majorarea va fi de 50%, pentru "bine", va fi de 25%, iar pentru "satisfăcător" sau "nesatisfăcător", nu se majorează.

Ultimele date arată că, în sistemul public, numărul de angajaţi este de 1,26 milioane.

Vești bune sunt și pentru unii angajați din sistemul privat, respectiv pentru cei din domeniile unde există sindicate. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2023, companiile pot oferi, dar nu sunt obligate, peste 450 de lei pentru salariile între 3.000-5.000 de lei brut. Din această sumă, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. 

 

×