x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Care sunt industriile pentru care se caută cel mai des personal asiatic?

Care sunt industriile pentru care se caută cel mai des personal asiatic?

10 Noi 2022   •   13:13
Care sunt industriile pentru care se caută cel mai des personal asiatic?

În urma lipsei de forță de muncă cauzată de plecarea românilor spre vestul Europei unde salariile sunt mai mari, antreprenorii noștri din diverse industrii s-au văzut nevoiți să găsească soluții pentru a suplini acest deficit de personal. Muncitorii din Asia sunt printre cei mai căutați de către managerii noștri din mai multe motive. Modul lor de lucru, caracterul specific dobândit în urma stilului de viață și integrarea rapidă reprezintă puncte forte ce avantajează productivitatea și bunul mers al companiilor unde sunt angajați.

Din ce țări asiatice este recomandat să recrutezi forța de muncă în funcție de domeniu?

În general muncitorii asiatici se încadrează în orice funcție atâta vreme cât sunt calificați pentru acel post. Desigur, un lucrător din Nepal are mai multe șanse să ocupe un loc de muncă în domeniul agriculturii din moment ce această țară este preponderent agrară. În industria textilă sau HoReCa sunt foarte potriviți cei din Vietnam sau India deoarece au experiență îndelungată în această branșă și împreună cu state ca Pakistan sau Filipine furnizează mâna de lucru calificată pentru construcții. Sunt și alte arii unde ei pot fi integrați fără probleme cum este retailul sau curățenia datorită calităților incontestabile necesare în activitățile specifice pe care le au.

 

Este personalul din Asia mai ieftin și mai eficient?

Pentru lucrătorii de pe acest continent salariile din România sunt mai mari decât cele pe care le pot obține în țara lor de origine. Angajatorii români preferă să recruteze muncitori din Asia deoarece ies oricum în avantaj. Chiar dacă procesul de aducere propriu-zis la noi este de durată și le sunt asigurate pe lângă salariu cazarea împreună cu masa, investiția pe termen lung se dovedește foarte profitabilă. Ei sunt încadrați pe o perioadă fixă de timp, eliminându-se astfel fluctuațiile mari de personal sau o criză a resursei umane în interiorul companiei în cauză. Randamentul lor crescut în câmpul muncii și determinarea de a oferi siguranță familiei rămase de multe ori acasă asigură o eficiență optimă din punct de vedere al productivității și al bunului mers al firmei pentru care lucrează. Sunt interesați în mod constant să își facă treaba cât mai bine, să învețe lucruri noi și tratează sarcinile de serviciu cu seriozitate și responsabilitate.

De ce sunt atrași muncitorii din Asia să lucreze în România?

Muncitorii din India sunt angajați în special în domeniul construcțiilor sau al creșterii animalelor și doresc să vină în țara noastră datorită auspiciilor bune de încadrare în muncă existente. Formalitățile de angajare sunt mai simple și permisive decât în alte state din Europa, chiar dacă salariile sunt mai mici. Personalul asiatic preferă tărâmul românesc deoarece le sunt asigurate condiții bune de lucru, cazare ori masă și pot strânge în paralel bani pentru familiile lor. Din aceleași motive, de cele mai multe ori își prelungesc contractele de muncă. Muncitorii din Sri Lanka aleg companiile românești, mai ales cei necalificați, având în vedere faptul că salariile în țările din vecinătatea lor sunt mult mai mici pentru această categorie de personal. În afară de acest motiv, circumstanțele și mediul de lucru diferite sunt puncte care îi conving să vină la noi să muncească în loc să se angajeze în proximitatea Orientului Mijlociu. Au contracte individuale semnate pe o perioadă mai mare de timp, iar unii își aduc chiar famiile să locuiască sau să muncească în orașele din țară unde este nevoie de ei.

Stabilitatea și seriozitatea pe care o oferă muncitorii asiatici îi face pe antreprenori să își dorească angajarea și integrarea lor cât mai mare în activitatea companiilor pe care le conduc pentru că astfel au numai de câștigat!

 

×