Samantha Crocker, Managing Partner la compania internationala de recrutare de personal Barnett McCall, traieste in Romania de sapte ani. In tot acest timp a putut vedea schimbarile de pe piata romaneasca a muncii.
Jurnalul National: Cum caracterizati piata muncii din Romania in acest moment?
Samantha Crocker: Cred ca acum piata de munca romaneasca este foarte activa. Sunt multe oportunitati, multe investitii, mai multe ocazii pentru angajati de a privi in jur, de a fi mai deschisi la ideea de a-si schimba jobul, chiar daca nu cauta un nou loc de munca in mod activ. Esti pus in fata unor oportunitati si a unor decizii care trebuie luate, deci cred ca in acest moment piata muncii din Romania este foarte activa, foarte mobila.
Mai activa decat in Occident?
Cred ca, datorita faptului ca Romania este atat de dinamica in acest moment, datorita aderarii la Uniunea Europeana si datorita investitiilor care vor contiua sa se faca aici, probabil ca da, este o piata mai activa. Dar, in mod egal, daca o comparam cu tarile vecine, care au trecut prin aceeasi crestere economica, cred ca este o etapa normala prin care trece o tara cum este Romania.
Isi schimba romanii locurile de munca mai des ca alti europeni, vestici sau vecini, tari ca Bulgaria sau Republica Moldova?
Totul depinde de circumstante. Pentru ca Romania are o asemenea dezvoltare in acest moment, daca e sa o comparam cu cele doua tari amintite, da, isi schimba joburile mai frecvent, dar numai pentru ca exista oportunitati. Cred ca, pe masura ce se vor dezvolta, si celelalte tari vor trece prin aceeasi situatie.
Pe bani mai multi
Care credeti ca este beneficiul minim pentru care un angajat este dispus sa-si paraseasca compania?
Pentru pozitii de conducere si persoane cu peste doi ani de experienta, vorbim de minimum 25%, ceea ce ar fi de neconceput acolo de unde sunt eu, in Londra, sa obtii o crestere de 25% la salariu numai pentru ca iti schimbi slujba. In Romanial acest lucru este posibil si realizabil. Pentru ca in acest moment in Romania sunt oameni care incep sa-si cunoasca competentele proprii. Asa ca pot sa spuna: pot sa fac asta pentru tine si vreau salariul asta.
A pleca sau a nu pleca
Credeti ca romanii sunt sceptici in a-si schimba domiciliul pentru o slujba noua?
Depinde de beneficii. Eu, de exemplu, sunt plecata de zece ani; nu vezi asa ceva in Romania. Depinde de circumstantele sociale. Este interesant pentru cineva care este singur sa-si inceapa cariera printr-o relocare. In cazul unei familii sunt multe alte considerente care trebuie luate in seama, nu numai propria cariera, ci si studiile, viata sociala.
Un avion de pasageri s-a prăbușit și a luat foc în Kazahstan. Momentul a fost filmat. 38 de oameni au murit
Citește pe Antena3.ro
Sunt romanii mai legati de locurile natale decat alti europeni?
Nu cred. Multi gandesc: o sa ma duc in capitala, o sa-mi incep cariera acolo si poate ca ma voi intoarce mai tarziu. Dar cred ca in Romania, sentimentele fata de familie nu-i deturneaza pe oameni de la realizarea propriei cariere.
Cum isi determina companiile angajatii sa lucreze in alt oras?
De obicei ofera o crestere a responsabilitatilor. Primesc o pozitie de conducere, o crestere de salariu. Daca este vorba de o perioada mai mica de un an, de obicei se ofera cazare, iar daca este o perioada mai mare se ofera ajutor in cazare in primele 12 luni. Sunt multe aspecte care trebuie avute in vedere.
Sunt tinerii mai dispusi sa-si schimbe resedinta?
Da, pentru ca tinerii cauta mai multe experiente de viata nu numai dintr-un punct de vedere profesional. Un alt oras iti ofera nu numai posibilitati profesionale, ci si alte oportunitati din punct de vedere al vietii sociale. Cand esti mai batran, trebuie sa iei in considerare nu numai propria persoana, ci si familia. Dintr-o data o persoana devine trei sau patru.
De cand sunteti in Romania?
Sunt aici de sapte ani. De fapt sunt plecata din tara natala de zece ani. Multi oameni ma intreaba de ce sunt in Romania de sapte ani. Datorita faptului ca Romania s-a schimbat atat de mult de cand am sosit, nu pot sa spun ca sunt in aceeasi tara. Te uiti in jur si vezi cladiri noi, sunt atatea provocari si experiente in fiecare saptamana, in fiecare luna, in fiecare an. Imi place totul in Romania: oamenii, oportunitatile de afaceri. E un loc in care poti trai in siguranta, un loc in care poti trai comod. Am trait in alte tari, si aici ma simt foarte bine. E un loc foarte bun in care sa traiesti.