Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a propus ieri ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din cinci salarii medii brute.
Proiectul de impozitare a drepturilor de autor a fost discutat ieri, la Ministerul Muncii, cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, ai Patronatului Presei Romedia şi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind. "În acest moment, cu toate propunerile pe care le-a avansat domnul Şeitan, Clubul este pentru menţinerea regimului actual al drepturilor de autor, fără taxare suplimentară", a declarat, la sfârşitul întâlnirii, Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă, considerentele acestei poziţii fiind legate de "starea fragilă a companiilor din mass-media şi de veniturile în scădere ale jurnaliştilor".
SINDICATUL PROTESTEAZĂ
Cristi Godinac, preşedintele sindicatului MediaSind, a declarat, la rândul său, că vor începe protestele dacă revendicările propuse Guvernului nu vor fi soluţionate. "Din punctul nostru de vedere, al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, am spus că suntem de acord cu principiul, dar, ţinând cont de faptul că toate mass-media se află într-o perioadă de criză, că peste 1.500 de jurnalişti au rămas pe drumuri şi peste 50 de publicaţii s-au închis, introducerea unei astfel de măsuri afectează în mod grav industria de media.
Noi am prezentat un set de revendicări, printre care ar fi acordarea de subvenţii directe şi indirecte pentru toate activităţile din mass-media, aşa cum se acordă în majoritatea statelor din UE: diminuarea TVA-ului la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană, între 0 şi 5%, plata TVA-ului la facturare, aplicarea de facilităţi financiare la distribuţia de presă, instituirea unui tarif maximal privind distribuţia publicaţiilor pentru serviciile poştale practicate de Poşta Română şi SNCFR, reacordarea de facilităţi financiare şi altele", a declarat Cristi Godinac.
Acesta consideră că măsura de aplicare a TVA-ului de 30,8% pe drepturi de autor, care urmează a fi plătit exclusiv de către angajaţi, reprezintă o "discriminare şi o încălcare a legii". "Vom declanşa acţiuni de protest în cazul în care negocierile, nu doar cu Ministerul Muncii, ci şi cu Ministerul de Finanţe, nu vor soluţiona toate revendicările sau cea mai mare parte a revendicărilor propuse. Dacă va fi nevoie, vom cere şi medierea preşedintelui şi dacă nu se va rezolva, vom cere sprijinul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, pentru a declanşa proteste pe plan intern şi internaţional", a adăugat el.
PATRONATUL SE ALĂTURĂ SINDICATULUI
La rândul său, Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatului Presei din România, Romedia, a declarat că este împotriva acestei măsuri. "Noi de la început n-am fost de acord cu iniţierea acestei legi, pentru că afectează în mod direct atât patronatele, cât şi pe toţi salariaţii, fie că sunt colaboratori exclusivi, aşa cum îi place domnului ministru să spună, fie că sunt cu cărţi de muncă, pentru că Ministerul Muncii nu s-a gândit niciodată să alinieze presa românească la legislaţia Europeană din toate punctele de vedere, şi de CAS, şi de susţinerea societăţilor de presă.
I-am spus domnului ministru că nu poate pune pe piaţă o lege până nu poate da foarte clar motivele pentru care ziariştii trebuie să fie impozitaţi în plus. Impozitul este foarte mare şi va fi plătit exclusiv de către ziarişti. Patronul nu plăteşte", a declarat Vasiliu.
Citește pe Antena3.ro