x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât timp este recomandat să petrecem în fața calculatorului

Cât timp este recomandat să petrecem în fața calculatorului

16 Mar 2022   •   15:58
Cât timp este recomandat să petrecem în fața calculatorului
Sursa foto: shutterstock

Telemunca, școala online și telemedicina nu mai sunt excepții, ci fac parte din normalitatea vieții de zi cu zi. Iar prea mult timp în fața calculatorului a devenit un obicei constant în viața multora dintre noi. O mulțime de domenii de activitate pot fi făcute de acasă și presupun muncă pe calculator. Pentru mulți copii, școala online înseamnă petrecerea câtorva ore pe zi pe laptop, tabletă sau telefon, iar pentru adulți biroul s-a mutat cu totul acasă.

Toate acestea au dus însă la petrecerea multor ore petrecute în fața unui ecran, iar excesul de calculator poate duce la apariția a numeroase tulburări și probleme de sănătate. Chiar dacă nu putem evita utilizarea calculatorului sau a laptopului, ne putem informa și adapta obiceiurile astfel încât să limităm cât mai mult consecințele negative.

 Cum ne afectează timpul în exces la calculator 

Calculatoarele sunt parte integrantă din viața noastră, iar acest lucru a contribuit categoric la creșterea productivității și eficienței și la ușurarea sarcinilor zilnice. Cu toate acestea, există și unele riscuri. Folosirea pentru un timp îndelungat a calculatorului sau laptopului ne poate afecta sănătatea. Oboseala ochilor, vertij, amețeli, dureri de cap și de spate, exces de greutate, insomnia și imunitate scăzută sunt printre cele mai frecvente consecințe care apar dacă petrecem prea mult timp în fața ecranului.

Majoritatea persoanelor petrec opt ore pe zi în fața calculatorului, la serviciu, iar dacă la acestea adăugăm și utilizarea telefonului, atunci timpul poate crește până la 12 ore pe zi. Aceasta înseamnă un efort mare de acomodare a mușchilor oculari, cu numeroase consecințe negative: vedere încețoșată sau dublă, senzația de ochi uscați, oboseală și senzația de nisip în ochi.

 

În plus, statul pe scaun timp îndelungat în fața monitorului este responsabil pentru apariția durerilor de spate, la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei lombare. Este bine să știi că nu doar spatele are de suferit din cauza timpului prea îndelungat petrecut la calculator. Pot apărea frecvent dureri la nivelul umerilor, al coatelor sau pumnului.

Sedentarismul, cauzat de timpul îndelungat petrecut la calculator poate fi un factor de risc al dezvoltării obezității. Deși unii oameni fac activități fizice, acestea nu anulează efectul orelor petrecute pe scaun.

Petrecerea unor perioade mari de timp în fața unui ecran, mai ales înainte de culcare, se asociază cu apariția insomniilor și a tulburărilor de somn. Expunerea la lumina albastră a ecranelor poate avea efecte negative asupra duratei și calității somnului.

 Câte ore trebuie să stăm zilnic la calculator

Dacă munca ta presupune lucrul exclusiv la computer, atunci o mare parte din programul de lucru va fi dedicat acestuia. Însă există recomandarea de a face pauze de cinci-zece minute la fiecare oră. Nu este neapărat nevoie să te ridici de la birou, deși ar fi bine să faci și puțină mișcare, ci pur și simplu să îți iei ochii de la ecran și să privești undeva la distanță.

Timpul petrecut de cei mici în fața ecranelor este un subiect intens dezbătut de către părinți, educatori și psihologi. Și cu toții transmit același avertisment: copiii petrec din ce în ce mai mult timp la calculator.

Este important să evaluăm timpul pe care copilul îl petrece în fața calculatorului, însă trebuie să ținem cont și de utilitatea acestui tip de activitate. De exemplu, dacă folosește computerul sau tableta pentru teme și activități școlare, acest lucru este în ajutorul copilului.

Însă, chiar și în aceste condiții, specialistii spun că un copil cu vârsta de până la zece ani nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi, cumulate, în fața monitorului.

În cazul copiilor mai mari, timpul de stat la calculator poate ajunge la trei-patru ore, dacă este folosit în scop educativ. Indiferent de vârstă, specialiștii le atrag atenția părinților să limiteze timpul alocat jocurilor video, rețelelor de socializare sau aplicațiilor interactive.

 

Indiferent de modul în care îl folosim, calculatorul face parte integrantă din viața noastră, din ce în ce mai mult. Device-urile au devenit indispensabile pentru foarte mulți dintre noi, însă, odată cu avantajele pe care ni le oferă, statul la calculator poate cauza diverse probleme de sănătate, pe care nu trebuie să le neglijăm.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

×