x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ce angajați trebuie să restituie banii pentru voucherele de vacanță utilizate. Termenul este de 60 de zile

Ce angajați trebuie să restituie banii pentru voucherele de vacanță utilizate. Termenul este de 60 de zile

de Redacția Jurnalul    |    12 Mai 2023   •   16:15
Ce angajați trebuie să restituie banii pentru voucherele de vacanță utilizate. Termenul este de 60 de zile

Unii angajați vor trebui să dea înapoi angajatorului banii pentru voucherele de vacanță. Termenul de returnare este de 60 de zile.

Angajații care trebuie să dea banii înapoi pentru voucherele de vacanță! Au 60 de zile la dispoziție să facă acest lucru

Salariații obligați să facă acest lucru sunt cei care au folosit total ori parțial aceste vouchere însă apoi contractul lor de muncă încetează, indiferent din ce motiv. Pentru perioada rămasă din an, ei vor restitui contravaloarea voucherelor folosite. În cazul în care nu le-au utilizat, le restituie așa cum le-au primit. 

Voucherele de vacanță se acordă anual pe suport electronic iar valoarea lor se ridică la 1.450 de lei anual pentru un salariat. Pentru acestea, salariatul trebuie să plătească un impozit de 145 de lei. 

Cine sunt beneficiarii

Beneficiari sunt angajații instituțiilor prevăzute în Codul Muncii. Acestea se acordă proporțional cu perioada lucrată. Astfel că salariatul al cărui contract de muncă încetează ori este suspendat în cursul anului calendaristic, beneficiază doar pentru perioada lucrată. Prin urmare, angajatul part-time beneficiază de vouchere de vacanță proporțional cu timpul de muncă, raportat la valoarea maximă a acestora. 

Cei care nu vor să primească vouchere de vacanță trebuie să depună cereri scrise la angajator: 

a) pentru anul 2023, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I; 

b) pentru anii 2024-2026, până la data de 31 martie a fiecărui an. 

Voucherele de vacanță se pot folosi în baza actului de identitate, nu sunt transmisibile, și doar pentru servicii turistice la unitățile înscrise în program. Valabilitatea lor este de un an de la data virării banilor pe suportul electronic. 

Angajatorii sunt obligați să anunțe beneficiarii cu privire la data alimentării suportului electronic şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate.

Declarație pe propria răspundere

De asemenea, la primirea voucherelor, angajații trebuie să semneze declarații pe proprie răspunde privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu. 

La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente. 

În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va plăti angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: vouchere vacanţă bani angajati