x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cerere mare de specialiști IT în UE. Care este situația programatorilor din România

Cerere mare de specialiști IT în UE. Care este situația programatorilor din România

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   19:15
Cerere mare de specialiști IT în UE. Care este situația programatorilor din România

Specialiștii IT sunt extrem de căutați de companii pe piața din UE, unde deficitul de personal este foarte mare.

Astfel că 62,8% dintre firmele de tehnologia informației și comunicații au avut probleme să acopere posturile vacante în 2021 iar 9,5% au recrutat sau au încercat să angajeze programatori, potrivit datelor Eurostat. 

Statele unde firmele au avut cele mai mari dificultăți în angajarea personalului specializat au fost Slovenia 78%, Cehia 77% și Germania 76,6%. 

Țările care au întâmpinat cele mai puține probleme să găsească experți IT&C au fost Spania 32,8%, Bulgaria 46%, Polonia 46,5%, Slovacia 51,4%, Cipru 54,5% şi România 58,6%.

Dificultățile au fost legate mai ales de lipsa cererii, a calificării și expertizelor, dar și de pretențiile salariale ridicate. 

Totodată, societățile mari au avut cel mai mult de furcă în recrutarea specialiștilor 72%, urmate de IMM-uri 63,7% și companiile mici 59,9%.

Deși programatorii români sunt recunoscuți ca fiind foarte buni iar piața de IT&C autohtonă este foarte dezvoltată, facilitățile fiscale acordate firmelor în domeniu sunt absurd de mari, fiind scutite de impozitul pe profit, nicio țară din lume neimpunând o astfel de măsură. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: IT tehnologia informatiei it&c programatori