x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Austeritatea bugetară doar pe hârtie. Cheltuieli RECORD cu salariile angajaților la stat

Austeritatea bugetară doar pe hârtie. Cheltuieli RECORD cu salariile angajaților la stat

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   12:30
Austeritatea bugetară doar pe hârtie. Cheltuieli RECORD cu salariile angajaților la stat

Deși guvernul a anunțat o perioadă de austeritate în 2023, angajările la stat continuă iar salariile sunt uriașe.

Executivul a promis desființarea a peste 200.000 de posturi vacante din instituțiile publice însă aparatul de stat a continuat să crească, mai ales că urmează 4 rânduri de alegeri.

În prezent există 1,29 de milioane de angajați în administrația publică, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Dintre aceștia, 825.000 lucrează în administrația centrală și restul în cea locală, respectiv primării și consilii județene. 

În anul 2023, statul român a cheltuit 133 de miliarde de lei pentru salariile bugetarilor, respectiv 8,4% din PIB, țara noastră fiind astfel pe locul 4 în UE, după Cipru, Malta și Irlanda. 

În plus, cheltuielile de personal au crescut cu 20% în primele două luni din 2024, după majorarea salariilor profesorilor, polițiștilor, etc. 

Comisia Europeană a avertizat că deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB în 2024, iar economiştii se aşteaptă ca anul viitor, după alegeri, Guvernul să majoreze din nou taxe si impozite, pentru a acoperi gaura din buget, transmite  observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: bugetari salarii stat austeritate angajati