x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Concedieri masive. Mii de români ar putea rămâne pe drumuri în 2023

Concedieri masive. Mii de români ar putea rămâne pe drumuri în 2023

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2023   •   17:30
Concedieri masive. Mii de români ar putea rămâne pe drumuri în 2023
Sursa foto: Hepta

Mii de salariați ar putea rămâne fără locuri de muncă în acest an deoarece 6.000 de companii au probleme financiare. Totodată, multe societăți blochează angajările.

În contextul inflației galopante, a scumpirilor de alimente și energie, a instabilității geopolitice, multe firme nu își mai pot plăti facturile la gaze și electricitate, vânzările scad din cauza reducerii consumului iar unele taxe s-au majorat. 

Situația este cu atât mai gravă, cu cât și companiile multinaționale, cu o mai mare putere financiară, au început concedierile.

Industria IT, până mai ieri fruntașă în oferire de salarii și bonusuri pentru angajați, oricum favorizată de reducerile de taxe în România, este acum zgh=uduită de concedieri în lanț. Giganții Microsoft, Twitter, Amazon, Meta, Yahoo au anunțat reduceri de personal.

Circa 13.000 de firme care activează în România, și unde lucrează 710.000 de persoane, au probleme financiare iar 67 dintre companiile de impact au datorii la bugetul de stat în valoare totală de 170 de milioane de lei. În 2022 a crescut cu 10% numărul firmelor care au intrat în insolvență.  

”Dacă ne uităm la rezultatele din ultimul an, vedem cel puțin 6.000 de companii care sunt din această categorie a companiilor de impact, care înregistrează dificultăți financiare. Reducerile de personal și, în general, orice măsură de acest tip, sunt soluții punctuale la anumite probleme”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, manager companie de insolvență, scrie antena3CNN

Specialiștii estimează că multe societăți vor recurge la concedieri pentru reducerea cheltuielilor. 

Un studiu realizat de o platformă de recrutare online arată că circa 44% dintre angajați se tem de disponibilizări, 15% de reducerile salariale, iar 14% cred că le-ar fi greu să își găsească un alt loc de muncă.  

Cele mai afectate firme au sediul social în Capitală, județele Bihor şi Cluj, în special din domeniul comerțului, construcțiilor, industriei prelucrătoare și tranzacțiilor imobiliare. 

×
Subiecte în articol: concedieri