x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Concediile calculate la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei

Concediile calculate la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   15:30
Concediile calculate la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei
Sursa foto: Victor Stroe

Unele concedii sunt luate în calcul pentru stabilirea vechimii în muncă.

Prin urmare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente ori boli profesionale, cele pentru creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în considerare pentru pensie. 

Concediul de odihnă

Angajații au dreptul la circa 20 de zile libere pe an, în funcție de vechime, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare. Însă altele se scad din vechime. 

"Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă", se arată în Codul Muncii. 

Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă doar pe baza certificatului medical.

"Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă", arată Legea nr. 346/2002.

Concediul de creșterea copilului

Concediul de creștere a copilului, de risc maternal, de maternitate, de acomodare, pentru îngrijirea copilului bolnav și cel paternal sunt luate în calcul pentru pensie.

Concediul de maternitate este acordat angajatelor între perioada de sarcină și cea de lăuzie, cel mult 126 de zile. Indemnizația este de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Angajații au dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Indemnizația lunară este de 85% din baza de calcul, ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară.

Concediul de îngrijitor

Concediul de îngrijitor este recunoscut ca vechime în muncă, potrivit Codului Muncii, scrie antena3CNN.

 

×
Subiecte în articol: vechime munca concedii pensie