x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salarii cu circa 20% mai mari pentru mii de bugetari. Ce angajați sunt în topul majorărilor

Salarii cu circa 20% mai mari pentru mii de bugetari. Ce angajați sunt în topul majorărilor

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   18:30
Salarii cu circa 20% mai mari pentru mii de bugetari. Ce angajați sunt în topul majorărilor

Mii de angajați la stat vor primi salarii mai mari cu circa 20%, în timp ce profesorii amenință cu greva generală în luna mai, înainte de examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

În topul majorărilor salariale se află angajații de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care vor primi și spor pentru încărcătură neuropsihică. Veniturile acestora vor crește cu 25%, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților.

Și alte proiecte de acte normative vizează creșterea veniturilor pentru mai multe categorii de bugetari. De exemplu, angajații de la APIA, de la Facultatea de Silvicultură, de la Agenția pentru Investiții Rurale ar putea avea salarii mai mari cu 10% sau 15%. Astfel că un director poate primi în plus circa 2.300 lei brut lunar. 

Acești angajați primesc deja un spor de 15% pentru condiții vătămătoare, care ar putea fi extins la majoritatea lucrătorilor de la stat. Nu sunt incluși însă profesorii și alte categorii de salariați. 

Sporurile salariale de la ANI

Angajații de la ANI primesc două sporuri. Unul este de 15% din salariul de bază pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate iar celălalt este tot de 15% pentru condiții vătămătoare. De ultimul beneficiază inclusiv șoferii din instituție. 

Salariații care au doctorat beneficiază de un plus de 50% din salariul minim brut aflat în plată. 

Totodată, dacă vor fi derulate proiecte cu finanțare externă, atunci va mai fi introdus un spor de minimum 25%, scrie adevarul.ro.

×