x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum a împărţit banii Guvernul Cioloş. O ţară - două salarii minime. Câştigători - bugetarii, perdanți - angajații de la privat

Cum a împărţit banii Guvernul Cioloş. O ţară - două salarii minime. Câştigători - bugetarii, perdanți - angajații de la privat

de Daniela Ivan    |    06 Dec 2015   •   21:31
Cum a împărţit banii Guvernul Cioloş. O ţară - două salarii minime. Câştigători - bugetarii, perdanți - angajații de la privat

Pentru 1,4 milioane de români visul de a câştiga mai mult anul viitor s-a spulberat odată cu anunţul privind îngheţarea salariului minim la 1.050 de lei făcut de ministrul de Finanţe, Anca Dragu. Însă, adevăraţii perdanţi ai Bugetului pe 2016 sunt angajaţii din mediul privat, care lucrează pe salariul minim, având în vedere că bugetarilor li s-a majorat leafa cu 10%.

Bugetul pe 2016 ne-a adus o nouă aberaţie, existenţa a două salarii minime pe economie, începând de anul viitor. Absur¬ditatea a apărut prin necore¬larea îngheţării salariului minim cu creşterea lefurile bugetarilor cu 10%. Astfel, cel mai mic salariu în sistemul public va fi de 1.155 de lei, după mărirea cu 10% care va fi acor¬dată din 2016, iar cel din mediul privat va rămâne tot 1.050 de lei. Diferenţa dintre cele două este de 105 lei, importantă pentru cineva care ia în mână în jur de 850 de lei. Pentru a evita această situaţie, proiectul de buget elaborat de Guvernul vechi prevedea creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei, la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016.

Mai puţin la pensiile private
Încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,95% stabi¬lită pentru 2016 s-a făcut pe spinarea salariaţilor de la privat, mai mult decât pe cea a buge¬tarilor. După ce că le îngheaţă salariile, angajaţii din mediul privat nu au parte nici de mai mulţi bani în conturile de pensii private obli-gatorii. Contribuţia la sistemul de pensii obligatorii adminis¬trate privat, Pilonul II, creşte doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, deşi Legea 411/2004 prevede ca aceasta să ajungă la 6% în 2016. Aproximativ 200 milioane de euro nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de salariaţi, potrivit estimărilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. Dacă la bugetari pierderea este compensată de creşterea salariilor care le va aduce automat şi mai mulţi bani la pensii, privaţii sunt iar în pierdere. Ministrul de Finanţe a recunoscut că nu a acordat această majorare ca să se poată încadra în ţinta de deficit bugetar. „Pentru a asigura pachetul de relaxare fiscală cuprins în Codul Fiscal, nu am mai avut loc pentru altceva”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.


Din cele peste 1,4 milioane de persoane cu salariul minim, aproximativ 800.000 lucrează la stat, iar restul în companiile private.

- Plafonul de la Prima Casă se va reduce la 1,5 mili¬arde de lei anul viitor, de la 2,8 miliarde lei în 2015.
- Bugetarii nu vor primi tichete de masă, vouchere de vacanţă şi ore suplimentare.
- Guvernul nu a alocat prin proiectul de buget nici-un ban pentru lăcaşurile de cult. Totuşi, premierul Cioloş a promis că va finanţa construcţia acestora în limita posibilităţilor financiare.
- Pensiile cresc cu cinci puncte procentuale.
- Bugetul este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creştere cu 1,6% faţă de 2015, şi pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015.
- Se estimează o creştere reală a consumului populaţiei de circa 4,4%.
 

×