x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum îți faci asigurare de sănătate dacă nu ești angajat

Cum îți faci asigurare de sănătate dacă nu ești angajat

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2024   •   16:30
Cum îți faci asigurare de sănătate dacă nu ești angajat

Peste 3 milioane de români nu plătesc pentru asigurarea de sănătate deși procedura durează doar câteva minute.

Dacă nu ești angajat sau nu realizezi venituri impozabile pot beneficia de asigurare de sănătate simplu și rapid. Tot ce trebuie să faci este să mergi la ANAF pentru a completa declarația unică și vei plăti o taxă de 1.980 de lei pe an.  Aceasta trebuie depusă până în data de 25 mai în fiecare an. Astfel vei beneficia de un pachet de bază pentru servicii medicale.

Declarația 212 se poate depune prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual" (SPV), disponibil pe site-ul anaf.ro, prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul e-guvernare.ro sau direct la sediul instuţiei.

Pentru a obţine calitatea de asigurat trebuie astfel să depui declarația unică și să plătești taxa anuală. 

După ce este înregistrată plata, declaraţia este transmisă automat de ANAF către Casele de Asigurări de Sănătate. Se pot asigura şi cei care nu sunt angajaţi pe baza unui contract de muncă dar care realizează venituri impozabile.

În această situaţie sunt mai aels artiştii, influencerii sau freelancerii. Taxa în acest caz diferă de cea plătită de românii care nu realizează deloc venituri.

Peste 3 milioane de oameni sunt neasigurați iar pentru aceştia, CNAS transmite că vor beneficia şi de alte servicii medicale decat cele de bază, dacă au risc oncologic.

Totodată, persoanele care rămân fără loc de muncă îşi pot păstra calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public încă 3 luni de la încetarea raporturilor de serviciu.

Potrivit Ministerului Muncii, la finalul anului 2023 erau înregistrate peste 6,7 milioane de contracte de muncă, notează Antena3 CNN.

×