Știm cu toții că un loc de muncă potrivit ne ajută să ne găsim menirea, iar pe zi ce trece, să devenim cea mai bună versiune a noastră. Astfel, în momentul aplicării pentru un job nou trebuie să fim conștienți de calitățile noastre și deopotrivă la fel de sinceri și cu recrutorii. Primul liant care facilitează recrutarea este Curriculum Vitae, care ar trebui redactat într-un mod cât mai profesionist. O curiozitate care se află pe buzele tot mai multor candidați este „cum să fac un CV european?”.
Îndreptarea către un anumit domeniu este o decizie care nu se ia peste noapte, ci implică un proces îndelungat de pregătire școlară și extrașcolară, la care se adaugă, printre altele, participarea la acțiuni de voluntariat. Despre toate acestea vom povesti punctual în rândurile următoare, mai exact cum anume trebuie ele menționate într-un CV recunoscut la nivel european.
Ghidul pentru un CV european
După cum îi spune și numele, CV-ul european este un format agreat de Uniunea Europeană, care permite recrutarea și mobilitatea profesională în interiorul statelor membre și dincolo de granițele lor. Acest format de CV este foarte bine structurat și fiecare rubrică pune în valoare potențialul maxim al fiecăruia dintre noi. Cuprinde date personale, experiențele de lucru, abilitățile lingvistice și competențele digitale. Spre deosebire de alte modele de CV-uri, cel de tip Europass pune mai mult accentul pe abilitățile și cunoștințele dobândite, și mai puțin pe o enumerare a rolurilor obținute în companii de-a lungul vremii.
Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a avea un CV european remarcabil:
- Descarcă un șablon sau completează-l online, folosind platforma Europass
Recomandarea este să mergi mai degrabă pe prima variantă, pentru a putea să îl editezi mult mai ușor, ori de câte ori îți dorești să adaugi noile calificări obținute.
- Menționează rezultatele oferind statistici
Recrutorii sunt interesați mai mult de realizări cuantificabile decât de o simplă trecere în revistă a companiilor pentru care ai lucrat. Ei sunt de părere că rezultatele notabile vin în urma unor obiective mărețe, foarte bine setate, de aceea aceștia sunt oamenii pe care îi doresc în companie.
- Include cuvinte cheie și ajustează CV-ul în funcție de compania pentru care aplici
Citește cu atenție fișa postului, iar ulterior asociază cerințele cu competențele pe care le ai tu în domeniu. Astfel, vei avea șanse reale să ajungi pe lista scurtă de aplicanți.
- Încearcă să nu divulgi prea multe informații personale
Un candidat aflat în căutarea unui job este tentat să ofere mai multe detalii personale pentru a impresiona. Trebuie să recunoaștem, însă, că există companii fantomă care nu au neapărat cele mai bune intenții, motiv pentru care este bine să ne rezumăm la informațiile personale de bază.
- Adaugă secțiuni care te pot diferenția de restul aplicanților
CV-ul în variantă europeană îți oferă posibilitatea să incluzi noi categorii privind activitatea ta, cum sunt proiectele de voluntariat, certificările sau atestatele de perfecționare. Ele sunt relevante în aceeași măsură atât pentru cei experimentați într-un anumit domeniu, cât și aceia care trec printr-un proces de reconversie profesională.
- Ține cont de dimensiunea CV-ului
Spre deosebire de restul modelelor de CV-uri, prin delimitarea sa pe rubrici, CV-ul european se întinde pe 2-3 pagini. Astfel, este bine ca la sfârșit să îl recitești cu atenție și să păstrezi informațiile esențiale, care descriu cel mai bine pregătirea ta.
Prin urmare, un astfel de CV aduce avantaje majore deopotrivă în tabăra recrutorilor, cât și în cea a candidaților. Având o structură clară și concisă, este ușor de completat și de urmărit. În plus, el este potrivit atât pentru juniori, cât și pentru seniori. Nu în ultimul rând, cel mai mare atu al unui CV de acest tip este accesibilitatea într-o mare varietate de limbi.
Pe măsură ce parcurgi acești pași, îți va fi mult mai la îndemână să faci un CV european la standarde înalte și să ai un as în mânecă important pentru jobul mult dorit, în țară sau în străinătate, în raport cu restul aplicanților.
Reține că este vital să ai un CV redactat profesionist întrucât recrutorii petrec maxim 3-5 secunde pentru a vedea dacă te pliezi pe rolul deschis de ei, după cum relatează un fost recrutor al unei mari companii producătoare de film.
Dacă până de curând erai familiarizat cu CV-urile tradiționale, acum știi și cum să faci un CV european. Nu îți rămâne decât să îl descarci, să-l completezi cu punctele tale forte și acreditările obținute și, în cele din urmă, să-ți depui candidaturile. Cu cât investești mai mult timp în conturarea CV-ului la începutul călătoriei tale profesionale, cu atât îți va fi mai ușor să îl definitivezi pe parcurs, cu fiecare nouă experiență în câmpul muncii.