x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum va arăta piața muncii în viitor

Cum va arăta piața muncii în viitor

25 Oct 2022   •   14:06
Cum va arăta piața muncii în viitor

Prezentul este dinamic și mediul de afaceri se află într-o continuă schimbare, astfel că viitorul cu siguranță va fi mult mai diferit decât am putea crede.

Descoperă în cele ce urmează cum va arăta piața muncii în viitor.

 

Focus pe tehnologie, digitalizare și inteligență artificială

Pentru că nevoile oamenilor sunt într-o continuă schimbare și așteptările lor în ceea ce privește nivelul de trai și stilul de viață sunt din ce în ce mai mari, domeniul de afaceri încearcă să țină pasul, promovând astfel tot mai multe inovații care să satisfacă aceste cerințe.

Noile tehnologii care să faciliteze munca oamenilor, digitalizarea proceselor de afaceri și inteligența artificială devin subiecte din ce în ce mai discutate în lumea afacerilor.

Astfel, domeniile care țin de tehnologie, digitalizare și inteligență artificială sunt cele care se vor dezvolta tot mai mult pe viitor, în timp ce locurile de muncă precum cele de operator introducere și validare date sau operator call center vor suferi modificări pe piața de specialitate.

Se va pune accent pe wellbeing

Experiența angajaților și modul în care aceștia se simt la locul de muncă este încă de pe acum un element-cheie în atragerea și retenția oamenilor buni în companie.

În contextul unui ritm de viață accelerat în care echilibrul între viața personală și cea profesională se află printre prioritățile angajaților, bunăstarea lor la locul de muncă este primordială.

Elementul de wellbeing la job este strâns legat de siguranța psihologică și de un mediu de lucru care încurajează deschiderea angajaților și interacțiunea socială. Din acest motiv,  marii dezvoltatori de imobiliare s-au concentrat asupra construirii clădirilor de birouri care să întrunească aceste caracteristici. O astfel de dezvoltare este și One Cotroceni Park Office, unde nevoile angajaților, dar și ale angajatorilor, sunt puse pe primul loc.

În timp ce angajații care merg la birou se pot bucura de facilități precum restaurante, cafenele și spații verzi în aer liber unde își pot petrece pauzele de masă, angajatorii se bucură de amplasarea birourilor într-o clădire sigură și sustenabilă care contribuie la reducerea costurilor de energie datorită tehnologiilor avansate folosite.

Programul flexibil și modul de lucru hibrid vor deveni normalitate

Odată cu perioada pandemică în care munca de acasă a fost o necesitate, cerințele și nevoile angajaților au suferit modificări. Astfel, orice companie care dorește să își mențină angajații actuali, dar să și atragă noi talente, trebuie să ia în considerare aceste noi cerințe și nevoi.

Dacă în prezent programul de lucru și prezența angajaților la birou sunt încă niște subiecte discutabile, aceste două caracteristici vor fi bine stabilite în ceea ce privește evoluția pieței muncii în viitor. Astfel, prioritățile  se vor concentra asupra satisfacerii nevoilor angajatului, iar programul de lucru flexibil și modul de lucru hibrid vor deveni o normalitate acceptată de toate companiile, indiferent de domeniul în care activează.

 

Conceptul de „Staff on demand” va fi din ce în ce mai folosit

„Staff on demand” se referă la colaborările dintre companii și freelanceri sau colaboratori în funcție de proiect. Această tendință a apărut deja pe piața muncii și a cunoscut o ușoară accelerare în prezent, astfel că în viitor aceste tipuri de colaborări se vor număra printre preferințele companiilor pentru a duce la bun sfârșit anumite activități sau proiecte.

Acest tip de colaborare aduce atât beneficii financiare companiei, cât și în ceea ce privește libertatea colaboratorului de a lucra la mai multe proiecte în același timp. În acest sens, inclusiv companiile de recrutare de personal vor începe să ofere acest tip de alternativă la forța clasică de muncă.

 

Digitalizarea, inteligența artificială, clădirile de birouri sustenabile și inteligente, dar și conceptul de „staff on demand” vor deveni din ce în ce mai populare în viitorul nu foarte îndepărtat. Profită de aceste informații și începe chiar din prezent să implementezi acțiuni pentru ca afacerea ta să preîntâmpine viitorul cu bune practici.

 

sursă foto: shutterstock.com

 

 

 

×