x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cursurile de leadership nu vă transformă în șefi

Cursurile de leadership nu vă transformă în șefi

de Diana Scarlat    |    22 Iun 2015   •   12:27
Cursurile de leadership nu vă transformă în șefi
Sursa foto: Thinkstock Photos

Cursurile de leadership, dezvoltare personală şi chiar hipnoză au devenit cele mai căutate modalităţi de completare a CV-ului şi a colecţiilor de diplome. Chiar dacă nu au nicio relevanţă la angajare şi nu sunt acreditate. Pentru românii care speră că în trei zile de studiu pot să devină şefi, oferta a crescut semnificativ, după primii trei ani de criză economică.

Nevoia de formare profesională continuă a fost înţeleasă greu de români, apoi a fost interpretată eronat. Dacă MBA-ul devenise „fiţa de moment” a perioadei de creştere economică, între 2006 şi 2008, cursurile de leadership au înflorit pe piaţa din România după 2010, fiind atractive pentru mulţi tineri cu dorinţă de afirmare sau de şomeri care speră să se reintegreze pe piaţa forţei de muncă, după ce fac o impresionantă colecţie de diplome. Aşa au ajuns anunţurile pentru cursuri de leadership, dezvoltare personală, coaching şi chiar hipnoză să invadeze internetul, paginile de socializare, sau să fie trimise pe e-mail, ca spam. Preţurile variază între 50 şi 2.500 de euro, pentru un curs cu durata între trei şi şase zile.

Există şi varianta online, care costă mai puţin şi pare chiar mai consistentă, cu peste zece şedinţe la preţuri care nu depăşesc 50 de euro. De fapt, aceste ateliere de leadership, dez-voltare personală sau coaching se adresează, ca şi MBA-ul, specialiştilor dintr-un anumit domeniu, cu mai mult de trei ani de experienţă ca lideri sau care ar putea deveni lideri, din perspectiva companiei pentru care deja lucrează. Unele cursuri sunt gratuite, fiind organizate pentru profesionişti, iar altele sunt plătite de companii, pentru formarea şi fidelizarea angajaţilor.

Cei care plătesc un astfel de curs, crezând că pot obţine un post de şef, ar trebui să ştie că diplomele obţinute de la firmele care le organizează nu sunt recunoscute la nivel naţional sau internaţional, nefiind cursuri de formare profesională acreditate de Autoritatea Naţională pen-tru Calificări (ANC).

Cursurile de leadership şi MBA-ul se adresează managerilor de nivel mediu și de top. Programele de acest fel le oferă cursanților posibilitatea de a se detașa de situația con-cretă în care lucrează și de a-și îndrepta atenția către temele analizei performanței, îmbunătățirii performanței și managementului proiectelor și schimbării. Așa se explică de ce cursurile au costuri ridicate, iar banii sunt plătiți, în mod normal, de com-paniile care doresc să beneficieze de serviciile unor manageri foarte bine pregătiți.

Cât investesc companiile

Investiţia în aceste cursuri este făcută, de obicei, de companii, acolo unde se doreşte şi există buget alocat pentru dezvoltarea echipei. „Cursurile de leadership sunt de două sau trei zile. Noi lucrăm exclusiv cu multinaţionale şi facem cursuri pentru oameni care sunt deja în poziţii de management şi au nevoie de cursurile acestea. Se întâmplă, mai rar, să avem cursanţi care sunt pregătiţi de noi să devină manageri. Niciun curs de acest fel nu transformă pe cineva în lider. Ceea ce implementează fiecare după curs este foarte important”, explică Mihaela Perianu, general manager Dale Carnegie Training.

<< Conform ultimelor modificări legislative, inclusiv cursurile neautorizate ar trebui să fie anunţate la comisia de autorizare, dar nu face nimeni asta, pentru că nu s-au publicat normele de aplicare. Se pot face şi cursuri neautorizate, conform legislaţiei în vigoare, dar certificatele obţinute au numai recunoaştere internă, la firma la care s-au organizat cursurile >> - Felicia Zarojanu, expert formare profesională

Nu vă recuperați investiția

Românii au înţeles foarte târziu că un program de specializare foarte costisitor, MBA-ul, este doar pentru manageri cu experiență. Un MBA nu este cheia pentru „poarta raiului angajărilor”. Mulți absolvenți de MBA din România au fost respinși de angajatori, după de-clanşarea crizei economice, şi abia atunci au înţeles că investiţia de până la 20.000 de euro nu le aduce niciun avantaj. MBA-ul nu garantează salarii de peste mii de euro sau angajarea necondiționată pe un post de manager.

×
Subiecte în articol: cursuri leadership