x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Decizie ȘOC a Comisiei Europene. Planurile guvernului date peste cap. Ce se va întâmpla cu pensiile?

Decizie ȘOC a Comisiei Europene. Planurile guvernului date peste cap. Ce se va întâmpla cu pensiile?

18 Noi 2022   •   14:00
Decizie ȘOC a Comisiei Europene. Planurile guvernului date peste cap. Ce se va întâmpla cu pensiile?
Sursa foto: Victor Stroe

Comisia Europeană dă peste cap planurile guvernului român de majorare a pensiilor. Acestea trebuiau să crească cu circa 15% de la 1 ianaurie 2023.

Executivul comunitar vrea ca România să-și mențină procentul negociat prin PNRR, de guvernul Florin Câțu, stabilit la 9,4% din PIB, fapt ce afectează toate promisiunile făcute în ultimul timp de coaliția de guvernare PNL-PSD-URMR, scrie antena3

Vestea vine după ce premierul Nicolae Ciucă anunțase anterior, după o vizită la Bruxelles, că a convins CE să renunțe la acest procent. El s-a întâlnit cu șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen asupra înlocuirii procentului de 9,4%, prevăut în PNRR pentru pensii, cu un indicator de disciplină financiară. 

Însă calculele actualului guvern sunt date peste cap de CE și trebuie să caute alte soluții pentru a-și menține promisiunile, în condițiile unei inflații ridicate care a dus la scăderea puterii de cumpărare a românilor.

Totodată, executivul comunitar cere ca pensiile speciale să se încadreze în procentul negociat, ceea ce ar putea afecta și pensiile militare. 

 

×