x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Efectele pandemiei pe piața muncii: Va scădea numărul angajaților din construcții și servicii

Efectele pandemiei pe piața muncii: Va scădea numărul angajaților din construcții și servicii

28 Dec 2020   •   15:00
Efectele pandemiei pe piața muncii: Va scădea numărul angajaților din construcții și servicii

Activitatea în construcții și servicii va determina o scădere moderată a numărului de angajați, dar și o creștere moderată a prețurilor în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul, transmite Institutul Național de Statistică (INS).

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei, cu 13%. Dintre activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice și cele de tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Se estimează o scădere moderată, de 8%, a numărului de salariați. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni, de 6%.

În activitatea de construcţii se vor înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei, cu 38%, o reducere a numărului de salariaţi, cu 19%, și o stabilitate relativă a prețurilor.

„În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%)”, arată INS.

În sectorul serviciilor, cererea va înregistra scăderi în următoarele trei luni, de 17%.

„Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor și ale altor facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%). În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%)”.

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată, de 11%.

Mediafax

×