Nu ai loc de muncă, nu te place nimeni, nu-ţi merge nimic?! Nicio problemă. Ai la dispoziţie binevoitori care-ţi iau banii ca să-ţi arate calea spre succes: cursuri de terapie cu îngeri, de levitaţie şi hipnoză în mediul de afaceri, sesiuni de socializare şi multe posibilităţi de aşa-zisă dezvoltare personală. Titlurile pompoase par a fi cheia succesului pe care unii nu l-au avut niciodată. Numai că, între dezvoltarea personală şi cursurile cu aceeaşi denumire este o mare deosebire.
Lectorii organizează în toată ţara cursuri de iniţiere în terapia cu îngeri, de când familia Virtue a descoperit piaţa din România, acum aproximativ cinci ani. Trainerii se laudă cu sute de români iniţiaţi într-ale îngerilor şi cu deţinerea căii către conectarea cu cei mai cunoscuţi arhangheli. “Din 2011 până în prezent am ţinut sute de întâlniri cu îngerii, am înregistrat meditaţii şi am făcut sute de citiri cu cardurile oracol”, pretinde unul dintre lectori. Culmea, cursurile acestea şi lectorii lor au şi un sistem internaţional de certificare: nivelul avansat recunoscut Charles Virtue (fiul renumitei Doreen Virtue, scriitoare şi creatoare a cursurilor de terapie cu îngeri în America).
În plus, ca să ajungi “sus”, este important să cumperi şi cărţile scrise de aceşti guru. Costul unui pachet complet porneşte de la 1.000 de lei, la prima întâlnire, însă nu-şi permite niciun iniţiat să lipsească de la întâlnirile periodice, lansările de cărţi sau diverse workshop-uri, care mai scot din buzunar până la 500 de lei pe lună, după posibilităţi.
Comerţ cu pseudoevoluţia spirituală
Un sistem similar folosesc vânzările piramidale. Unele depăşesc graniţele vânzării directe, mergând dincolo de Network Marketing (cumpărarea unui pachet promoţional de produse, ulterior, vânzarea acestora şi recrutarea altor persoane). Au descoperit şi ei oportunităţile nelimitate de a încasa mari sume de bani de la cursanţii dornici de dezvoltare personală şi în afaceri, deci şi-au creat propriile cursuri.
Pentru a fi credibile şi a atrage un număr cât mai mare de adepţi, unele dintre aceste cursuri poartă denumiri recunoscute şi folosesc termeni în limba engleză, precum coaching (formare prin care un specialist îndrumă o persoană să-şi găsească singur soluţii pentru problemele pe care le are) şi inteligenţă emoţională. De asemenea, citatele din scriitori şi oameni politici apreciaţi sunt bine plasate pe site-urile şi în pliantele de prezentare ale firmelor care oferă astfel de cursuri, deşi nu au nicio legătură cu ele.
Testimonialele şi impresiile participanţilor sunt folosite ca metode sigure de convingere a potenţialilor participanţi, pentru că oferă mărturiile unor reuşite greu de atestat altfel.
Manipulare, manipulare dar să ştim şi noi
Cursurile de manipulare promit şi ele un succes garantat în lupta acerbă de pe fronturile de la birou şi din business. Pentru doar 49 de lei primeşti un CD, care te învaţă 11 tehnici de manipulare, dacă eşti începător sau ai cunoştinţe medii. În schimb, contra a 249 de lei vei afla despre 30 de asemenea tehnici, care te vor ajuta să-ţi creşti afacerile. Sumele sunt mici, speciale pentru tine şi la reducere “doar astăzi”. Acesta este şi punctul de atracţie pe care se mizează: ce te costă să încerci?!
Timpul poate fi atras de partea ta
Putem să ne eliberăm de emoţiile negative şi de deciziile limitatoare din trecut, dacă ne folosim propria linie a timpului, promite un alt guru al dezvoltării personale. “Odată ce ai scăpat de emoţii negative şi decizii limitatoare cum ar fi <
Cum poţi deveni consilier
În ciuda multor practici sub semnul întrebării, consilierul pentru dezvoltare personală poate fi o profesie ca oricare alta. Aceasta este recunoscută de COR (Clasificarea ocupaţiilor din România), putând fi practicată doar de cei cu studii universitare. Un asemenea program de formare durează 40-150 de ore, diploma fiind recunoscută şi în Uniunea Europeană. Costurile variază între 250 şi 1.500 de euro, în funcţie de informaţiile oferite. Regulile vor fi modificate de anul viitor, când numai universităţile vor mai putea organiza astfel de cursuri. Totuşi, diplomele obţinute până la 31 decembrie 2015 vor fi recunoscute în continuare. Pentru că sunt tot mai vizibili, specialişitii din acest domeniu s-au reunit, din iulie 2014, în Asociaţia Consilierilor pentru Dezvoltare Personală şi Profesională din România.