x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Experţi români în robotică, de pe băncile şcolii

Experţi români în robotică, de pe băncile şcolii

de Diana Scarlat    |    29 Mar 2013   •   12:58
Experţi români în robotică, de pe băncile şcolii

Viitorii profesionişti în robotică din România sunt încurajaţi şi sprijiniţi de marile companii ale lumii. Cea mai mare competiţie de robotică din Europa Centrală şi de Est adresată elevilor de liceu, desfăşurată anual în România, a ajuns la cea de-a treia ediţie. 

Competiţia de Robotică, ce a fost găzduită de Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti, în perioada 22-23 martie, este iniţiativa organizaţiei internaţionale FIRST, ce îşi propune să inspire tinerii să devină lideri în tehnologie şi ştiinţă, prin intermediul unor activităţi antrenante care să le dezvolte aptitudinile tehnologice. La cea de-a treia ediţie a conpetiţiei au participat 11 echipe formate din elevi pasionaţi de tehnologie, fiecare echipă având în componenţă până la 10 membri, elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din 10 şcoli. Alături de cele opt şcoli internaţionale din Europa Centrală şi de Est, la competiţia din acest an, au participat şi şcoli publice: Colegiul Tehnic “Petru Maior” din Bucureşti, Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu”, din Voluntari, şi o echipă independentă din Voluntari, Solar Star. Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti a fost reprezentată în competiţie de echipa Professional Amateurs.

Organizatorii îşi propun ca acest eveniment să devină unul de tradiţie care să atragă participarea cât mai multor elevi din ţară şi din străinătate. Competiţia se mai desfaşoară şi în Rusia, Germania, Spania şi Franţa. 

Elevii înscrişi în competiţie la sfârşitul săptămânii trecute au proiectat, au programat şi au construit câte un robot cu care au participat în concurs, formând alianţe contra altor echipe. Kit-urile de asamblare a roboţilor sunt refolosibile de la an la an şi sunt importate din Statele Unite. Asamblarea roboţilor de către echipe, sub îndrumarea instructorilor şi a mentorilor, necesită o strategie bazată pe principii solide de inginerie. Roboţii funcţionează independent, timp de 40 de secunde, apoi sunt actionaţi prin telecomandă, câte două minute pentru fiecare meci. Tema acestui sezon a fost “Ring it up”!

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu PTC Inc, ce susţine competiţia atât din punct de vedere financiar, cât şi prin acordarea de software gratuit pentru proiectare 2D/3D, PTC Creo, sesiuni de training şi granturi pentru echipele participante în competiţie.

Două echipe înscrise în competiţie vor fi invitate şi în acest an să participe la Campionatul Mondial de robotică, organizat în Statele Unite ale Americii, după ce, anul trecut, echipele finaliste au luat parte la finala din St. Louis din 2012, cu sprijinul financiar oferit de PTC Inc.

“Suntem onoraţi de parteneriatul dintre FIRST, Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti şi PTC Inc. La a treia ediţie, competiţia s-a extins în majoritatea ţărilor din Europa de Est şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai resuşite competiţii FIRST Tech Challenge din lume”, spune John D. Stuart, Senior Vice President Global Academic Program în cadrul PTC Inc. şi Country Manager PTC România.


×