x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Fii pregătit pentru cariera ta

Fii pregătit pentru cariera ta

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2011   •   17:59
Fii pregătit pentru cariera ta

159288-42-43-4.jpgStudenţii Univeristăţii Bu­cureşti beneficiază de un proiect cu finanţare europeană pentru consi­li­e­re în carieră. Încă din pri­mul an de studii, fiecare poate în­văţa de la experţi în di­verse domenii ce le ofe­ră viitorul în meseria pe care o aleg. Studenţii vor fi pregă­tiţi astfel pentru intrarea pe piaţa forţei de muncă.

Consilierea în carieră a fost mult timp veriga lipsă din educaţia românească, însă din ce în ce mai multe universităţi au început să deruleze proiecte care să-i ajute pe studenţi să se orienteze pe piaţa forţei de muncă. Universitatea Bucureşti are un astfel de proiect, finanţat prin Programul Operaţional sectorial dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), din Fondul Social European (FSE), lansat în octombrie 2010. Proiectul intitulat „Fii pregătit pentru cariera ta!”, cu o valoare totală de 1.544.595,15 lei, va crea pentru studenţi un model de consiliere şi orientare în activitatea profesională, cu o abordare completă,  incluzând toţi factorii importanţi: educaţie, dezvoltare personală, planificare strategică, strategii de acţiune şi dezvoltarea potenţialului personal. De acest proiect pot beneficia exclusiv studenţii din anul I la cursurile de zi, care pot astfel descoperi cu ce domenii sunt compatibili.

Studenţii participă la sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităţilor personale (conştientizare personală, comunicare, lidership, abilităţi de prezentare, management de conflict etc.), coaching pentru planificarea carierei, precum şi întâlniri cu cei mai buni specialişti din domeniu. „Pentru selectarea studenţilor s-au elaborat un regulament de participare şi un formular de înregistrare. În prima săptămână de la începerea proiectului, la reuniunea la care au fost prezentate informaţiile iniţiale, au participat 548 de studenţi ai Universităţii din Bucureşti, în special studenţii din anul I de la Facultatea de Drept. S-au înscris 243 de studenţi, iar pe baza rezultatului la testul de evaluare şi a mediei obţinute la admiterea în facultate au fost selectaţi 122 de studenţi”, spun realizatorii proiectului. Prezenţa studenţilor admişi în program este obligatorie la toate sesiunile şi fazele proiectului, majoritatea desfăşurându-se în perioada de week-end pentru a nu se suprapune cu orele de curs.

Pentru a veni în ajutorul studenţilor s-au elaborat profile de carieră pentru domenii precum instituţii publice, avocatură, magistratură, notariat, companii private, ONG-uri şi 12 experţi au creat profilul persoanei potrivite pentru a îndeplini cu succes profesiile reprezentative celor şase domenii. În cadrul sesiunilor, studenţii lucrează cu patru psihologi care au elaborat testele de evaluare a aptitudinilor, şi cu specialişti în resurse umane, pentru a înţelege mai bine care sunt abilităţile şi competenţele de care este nevoie pentru a-şi alege viitoarea carieră.

„În această lună, sunt în curs de desfăşurare 6 workshop-uri susţinute de specialişti jurişti care au obţinut rezultate excepţionale în profesiile pe care le exercită. Studenţii vor afla de la profesionişti informaţii despre promovarea în carieră, cutume şi deontologie profesională”, explică realizatorii proiectului. Până în luna mai 2011, studenţii vor participa la sesiuni de training pe teme precum conştientizarea personală, comunicare, procese şi interacţiuni de grup, leadership, abilităţi de prezentare sau management de conflict, sesiuni care îi ajută să capete abilităţi personale necesare pentru o integrare de succes pe piaţa muncii. Toate informaţiile legate de proiect se găsesc pe site-ul www.fiipregatitpentrucarierata.ro. Secţiunile site-ului au fost create astfel încât studenţii să aibă acces la informaţii privind domeniile în care pot lucra după terminarea facultăţii.

×
Subiecte în articol: piata muncii