x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Francezii investesc în tinerii din România

Francezii investesc în tinerii din România

de Diana Scarlat    |    04 Feb 2011   •   09:43
Francezii investesc în tinerii din România
Sursa foto: /Thinkstock

149933-thinkstock100258746.jpgTinerii români au şansa să se instruiască în Franţa, apoi să fie angajaţi de companiile franceze din România, pe posturi de conducere, cu ocazia unui parteneriat între Ambasada Franţei şi mai multe companii franceze care au reprezentanţe în România.

Partenerii au ales să se asocieze pentru a permite, încă de la începutul anului şcolar 2011, studenţilor şi tinerilor salariaţi români să beneficieze de o bursă de studii cofinanţată de Ambasada Franţei şi de companiile semnatare. „Această acţiune ilustrează voinţa împărtăşită a Ministerului francez al Afacerilor Externe şi Europene şi a societăţilor franceze prezente în România, de a promova excelenţa şi inserţia profesională a tinerelor talente”, precizează reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Convenţiile de parteneriat între Ambasada Franţei  şi societăţile franceze Orange România, Thales, Société Générale Insurance – membru BRD Group, Cabinetul de avocatură Gide Loyrette Nouel, Pentalog Romania, Lafarge Romania, Automobile Dacia şi Colas Drumuri s-au semnat marţi, 25 ianuarie, la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti. Fiecare bursier va urma un master în Franţa, care va cuprinde un stagiu de şase luni în cadrul unei societăţi, la sfârşitul programului de studiu urmând ca beneficiarii să fie recrutaţi în Ro­mânia, pe un post de răspundere, de către societatea care l-a finanţat.

Cei interesaţi de astfel de burse sunt invitaţi să se înscrie pe site-ul Ambasadei Franţei: www.amba­france-ro.org/in­dex.php/fr_FR/dossiers/la-cooperation-et-l-action-culturelle/la-cooperation-universitaire-et-scientifique. Data limită pentru unele oferte a expirat, însă au rămas multe oportunităţi pentru cei interesaţi. Numărul burselor oferite tinerilor români este mult mai mare. Ambasada precizează că, în anul 2009, peste 4.500 de elevi români s-au înscris într-o instituţie franceză de învăţământ superior, Franţa fiind de altfel, de mai mulţi ani, ţara care primeşte cei mai mulţi studenţi români. De asemenea, numărul de studenţi care învaţă limba franceză în România este cel mai ridicat din Europa.

În acest an, efortul pentru mobilitate va fi intensificat, iar serviciul de cooperare universitară al Ambasadei Franţei va aloca circa 540.000 de euro pentru burse studenţeşti în Franţa. Bugetul alocat acestui scop este, potrivit datelor reprezentanţei diplomatice franceze, în scădere cu circa 5% faţă de 2010, însă această scădere este compensată de parteneriatele cu firme din Franţa. Vor fi alocate, în total, 31 de burse de master. Tinerii interesaţi pot aplica, de asemenea, la alte două burse de master din partea Fundaţiei de Ştiinţe Matematice din Paris. Vor fi şi şase burse de doctorat şi una co-finanţată de o întreprindere franceză în România şi mai sunt prevăzute alte zece burse de stagiu de o lună, cinci  burse Copernic şi alte nouă din partea Fondation Odon Vallet şi INSA (Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Franţa).

În cadrul parteneriatului semnat la 25 ianuarie, vor fi atribuite, în total, 13 burse, dintre care unele vor fi destinate exclusiv angajaţilor unei firme. Société Générale Insurance oferă unor studenţi români oportunitatea unei specializări la Universitatea Paris Dauphine, un master cu tema „Matematica mo­de­li­zării şi deciziei, specializarea Actuariat”, alte trei burse vor fi oferite la începutul anului şcolar 2011-2012 în urma parteneriatului dintre Ambasadă şi grupul Renault, iar Pentalog România va oferi o bursă unui student român pentru un master în contabilitate, control, audit, tânărului urmând a-i fi propus un post în cadrul agenţiei de la Braşov a firmei.

×
Subiecte în articol: piata muncii