x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Germania vrea să atragă anual 400.000 de muncitori calificați din străinătate 

Germania vrea să atragă anual 400.000 de muncitori calificați din străinătate 

21 Ian 2022   •   10:00
Germania vrea să atragă anual 400.000 de muncitori calificați din străinătate 

Noul guvern de coaliție al Germaniei dorește să atragă 400.000 de lucrători calificați din străinătate în fiecare an pentru a aborda atât dezechilibrul demografic, cât și deficitul de forță de muncă în sectoare cheie care riscă să submineze redresarea după pandemie, scrie Reuters.

"Deficitul de lucrători calificați a devenit atât de grav până acum încât încetinește dramatic economia noastră", a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului co-guvernamental Democrații Liberi (FDP), pentru revista de afaceri WirtschaftsWoche.

"Putem ține sub control problema forței de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigrație... Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de lucrători calificați din străinătate", a adăugat Duerr.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, libertarienii de la FDP ai lui Duerr și ecologiștii au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și creșterea salariului minim național la 12 euro pe oră, pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, pentru că sunt mai mulți lucrători în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 de persoane în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: muncitori germania