x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Grila unică va fi reevaluată

Grila unică va fi reevaluată

de Diana Scarlat    |    10 Iul 2009   •   00:00

Reevaluarea grilei unice se va face prin ajustarea coeficienţilor mari de remunerare. Pentru că nu există resurse financiare disponibile pentru propunerile de salarizare avansate de Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor a propus în şedinţa de guvern de miercuri ajustarea grilei de salarizare din legea unică pentru sectorul bugetar.



Coeficienţii iniţiali de ierarhizare propuşi de sindicate pentru stabilirea grilei porneau de la 5 pentru referentul superior, 8 pentru profesorul de liceu grad II şi 11 pentru medicul primar de clinică. În urma negocierilor cu celelalte ministere şi cu confederaţiile sindicale, s-a stabilit ca aceştia să fie 3,7, 5,5 şi 8,5.

PRIMELE AJUSTĂRI
Ulterior, în şedinţa de Guvern de la 24 iunie, Ministerul Muncii a mai făcut o ajustare a coeficienţilor conveniţi cu partenerii sociali, aceştia fiind cu aproximativ 40% mai mici decât cei iniţiali, nivelurile inferioare fiind cuprinse între 2,3 şi 5,4 salarii minime pe economie. Potrivit lui Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, conducerea Ministerului Finanţelor a atenţionat că nici propunerile ajustate ale Ministerului Muncii privind coeficienţii de ierarhizare nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar.

Cât de mari vor fi ajustările se va stabili în grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat la finalul şedinţei că a cerut Guvernului amânarea datei de finalizare a legii salarizării unice cu încă două săptămâni, pentru a se putea analiza toate variantele posibile.

Pe de altă parte, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt total nemulţumiţi de grila propusă pentru legea salarizării unitare. Aceştia i-au reproşat ieri ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, forma în care a ajuns proiectul legii. Membrii CSM arată că veniturile magistraţilor sunt egale cu ale medicilor şi cu ale profesorilor.

×