Primele şase luni ale acestui an au adus o creştere a bonusurilor şi salariilor pentru angajaţii din mediul privat, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a unei companii de resurse umane. Creşterea salariului minim pe economie este responsabilă pentru o bună parte din majorări, însă măririle au luat-o, în anumite sectoare, înaintea termenului de 1 mai, stabilit prin lege. Salariile au crescut în primul semestru, în medie, cu 10 la sută.
Dacă salariile au crescut cu zece procente, bonusurile oferite angajaţilor sunt mai mari ca anul trecut cu 16% se arată în analiza companiei Smartree, realizată pe 200 de copmanii de pe piaţa internă. „În primele şase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajaţii, acest lucru fiind determinat de mai mulţi factori. Evoluţia pozitivă a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare şi creşterea salariului minim pe economie au avut un impact important”, spune Adrian Stanciu, directorul companiei care a realizat analiza. Înainte de 1 mai, când salariul minim pe economie a crescut de la 1.050 de lei pe lună la 1.250 de lei, media majorărilor salariale, faţă de primul trimestru din 2015 era de 8,89%. În al doilea trimestru al acestui an, după ce creşterea salariului minim a intrat în vigoare, majorările au fost în medie de 10,93%, faţă de acelaşi interval din 2015. Potrivit analizei, principalii beneficiari ai măririlor au fost angajaţii din IT, din spitalele private şi din industria auto, domenii în care există un deficit de specialişti, deci şi motive pentru angajatori de a-şi păstra angajaţii. De asemenea, creşteri au fost şi în domeniile unde se plătesc salarii minime pe economie. Stagnări sau scăderi de salarii au avut loc în industrii precum cea petrolieră şi cea bancară.
În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din acest an au avut o valoare 146 lei brut. Printre beneficiile extrasalariale s-au numărat decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport sau cadouri pentru copiii angajaţilor