Inspectorii de muncă trebuie să meargă inopinat la agenții economici, fără să-i anunțe în prealabil, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.
Ea le-a cerut șefilor să iasă în teren, alături de echipe, pentru a verifica în ce condiții lucrează salariații și i-a îndemnat să "să se dea jos din maşinile scumpe", în caz contrar va lua decizii radicale.
"S-a terminat cu activitatea obscură în sensul în care ştiu doar câţiva care sunt rezultatele activităţii Inspecţiei Muncii. Vor şti toţi cei pentru care de fapt muncim, adică cetăţenii acestei ţări. Rog şefii, inspectorii şefi din teritoriu, să iasă în teren alături de echipe. Şi le mai cer un lucru în încheiere, le cer să le pese. Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă. Dacă au semnale de la oameni că există muncă nedeclarată sau că lucrează în condiţii primare, în sensul că nu li se asigură o stare minimală, decentă, pentru desfăşurarea activităţii, să le pese. Schimbaţi un pic optica oamenilor faţă de această instituţie prin propria dumneavoastră conduită. Şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au de la mine această solicitare înainte să discutăm despre decizii structurale în această instituţie. Dacă văd că apelul meu nu este receptat de dumneavoastră în mod evident voi lua nişte decizii radicale pentru că poate este necesară o resetare a instituţiei per ansamblu, însă am încredere că acest apel este înţeles", a spus ministrul.
De astăzi se deschide seria comunicărilor publice cu privire la activitatea Inspecţiei Muncii, iar inspectorul general de stat al acestei instituţii, Mihai Ucă va informa, săptămânal, rezultatele verificărilor inspectoratelor teritoriale de muncă.
"Dorinţa noastră nu este să determinăm închiderea unor afaceri, unor activităţi economice, pentru că suntem conştienţi că din resursele pe care le generează fiecare loc de muncă se alimentează bugetul fiecărei familii, respectiv bugetul de stat. Dorinţa noastră nu este să facem rău nimănui, dar dacă este necesar să fim mult mai prezenţi în spaţiul public şi să atragem atenţia celor care au tendinţa să neglijeze atât recomandările cât şi regulile stabilite de autorităţi, o vom face", a precizat Alexandru.
Ea a cerut verificarea agenţiilor de plasare a forţei de muncă, subliniind că şomajul tehnic rămâne un obiectiv important pentru inspectoratele teritoriale de muncă.
"Sunt cazuri de angajatori care au cerut angajaţilor lor figurând cu suspendare în contracte de muncă în Revisal să vină la serviciu. Când îi întrebăm există o sumedenie de scuze. Rolul nostru este într-adevăr să înţelegem care sunt cauzele, dar aici să fim foarte fermi pentru că acest lucru înseamnă muncă nedeclarată, înseamnă un mod de a ocoli şi de încălca legea pe care trebuie să-l sancţionăm cu fermitate", a spus aceasta.