Claudiu Ciortea, Permanent Placement Manager in cadrul agentiei de recrutare Adecco Romania, reprezentanta de la noi a celei mai mari companii din lume in domeniul resurselor umane, ne-a vorbit despre sansele studentilor pe piata romaneasca a muncii.
Jurnalul National: In ce tip de companie vrea sa lucreze un absolvent de facultate din Romania?
Claudiu Ciortea: Marea parte a lor, 80%-90%, isi doreste sa lucreze intr-o societate multinationala, desi multi dintre ei nu stiu cu ce se mananca munca intr-o multinationala. E la fel de trendy cum era in anii â90 sa faci dreptul si sa te faci avocat.
Cat de mult credeti ca au influentat multinationalele mentalitatea angajatorilor romani?
Foarte mult. Mai ales in randul acelor oameni care au lucrat in cadrul lor. Este foarte benefic, pentru ca faptul de a lucra intr-o multinationala iti confera o anumita structura. Pentru ca foarte multi oameni care ies de pe bancile scolii sunt destructurati. Munca intr-o multinationala, unde stii exact care e ierarhia, ai nivelul pe care te situezi, iti da o anumita rigoare in gandire. Acum, oamenii care intra in acest cadru sunt destul de putini, pentru ca majoritatea multinationalelor sunt in Bucuresti si in orasele mai mari si cam atat.
Credeti ca studentul iese din facultate dezorientat?
Sincer? Da, dar nu numai in Romania. Am avut de-a face si cu tineri absolveti din alte tari. Ideea este ca tot mai putini oameni fac o facultate pentru o pasiune. Din ce in ce mai multi fac facultati economice, juridice si apoi sunt aruncati in lume. In Romania, orientarea profesionala de care se vorbea pe vremuri nu prea mai exista. Studentii incep insa sa se agite. Am observat ca in ultimul timp organizatiile studentesti organizeaza din ce in ce mai multe forumuri, dezbateri. Nu cred ca sunt sprijiniti de cei care sunt in spatele lor: universitati, mediu academic. Avantajul mare, fata de momentul in care am terminat eu facultatea si orice slujba amarata era de 100 de euro pe luna la neica cutare cu sereleul in spinare, e ca ei au cate cinci oportunitati. La 30 de ani pot sa fie oameni de succes, cu 5 ani de experienta. Vor avea ceva de dat tarii. Este, totusi, norocul mare pe care-l au.
Au studentii prea multe pretentii?
Din cauza acestei lipse de orientare profesionala si de consiliere in timpul facultatii au asteptari depasite, ca sa zic asa, pentru ca vad ce se intampla pe piata. Unele firme, mai ales din sectorul bancar si din sectorul IT, se duc si urca pe filiera pana in anul 2-3 de facultate, pentru ca nu mai sunt pe piata oameni. Si studentii vad acest lucru. E foarte simplu: cererea depaseste oferta, e normal ca isi pot permite sa aleaga.
Care credeti ca ar trebui sa fie directiile pe care ar trebui sa mearga specializarile in invatamantul romanesc?
Avem nevoie de oameni buni in finante, in zona comerciala. Partea tehnica e o mare catastrofa, pentru ca foarte multi din inginerii nostri lucreaza in vanzari si probabil ca un sfert din ei mai lucreaza in domeniul tehnic. Cererea de ingineri e foarte mare in Romania. Foarte mari "consumatori" de ingineri sunt societati care cauta functii tehnico-comerciale. Intr-o tara ca Franta, un ins care vinde un aspirator sau ceva pentru industrie are o dubla formare: tehnica si comerciala. De ce? Pai, unu: sa inteleaga produsul, doi: sa poata sa-l vanda. Nivelul este undeva la scoala tehnico-profesionala, adica liceu plus inca doi-trei ani de studii. Asta e o lipsa in Romania, e o tara fantastica. Avem foarte multe societati care cauta reprezentanti tehnico-comerciali si cine face munca asta? Inginerii, pentru ca nu avem tehnicieni. O persoana cu o scoala profesionala. Romanii n-au chestia asta si e valabil nu numai pentru functiile tehnico-comerciale, e valabil si pentru alte niveluri intermediare de studiu. O gramada de oameni cu facultate sunt folositi pe posturi care sunt destinate absolventilor de liceu. De ce? Pentru ca ne lipseste veriga intermediara in formatiile academice.
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
Citește pe Antena3.ro
Cat de mare credeti ca este decalajul intre sistemul de invatamant romanesc si ce se cere pe piata acum?
Tinand cont ca un ciclu universitar e de 5 ani, as zice 5 ani. Dar problema e cu dublu tais: peste cinci ani nu avem nici o garantie ca business-ul va fi acela care este si astazi. Riscam sa pregatim ceea ce nu vom avea nevoie peste 5 ani si din cauza asta mediul universitar ar trebui sa se poata adapta de la an la an la cerere.
Universitatile particulare sunt mai adaptate?
Nu vad nici o diferenta.
Sunt multi absolventi de facultate care nu stiu nici o limba straina?
Sunt destui. Nu are rost sa ne furam singuri caciula. Calitatea candidatului este sub ceea ce se asteapta de cei care vin de dincolo. Per total. Exista exceptii.
PROBLEME
|
In opinia lui Claudiu Ciortea, peste 10 ani piata romaneasca a capitalului uman se va confrunta cu o problema demografica. "Sunt multi oameni plecati din tara si sunt plecati tocmai cei pe care se poate construi un viitor, pentru ca un viitor nu se poate construi numai pe manageri, trebuie si oameni in spate pe care sa te poti baza. Ne-am confruntat cu probleme in Moldova, de exemplu, cu societati care spuneau ca din aprilie pana in octombrie nu au oameni, pentru ca pleaca oamenii la cules de nu stiu ce in Spania, Italia. Sunt 2-3 milioane de romani in strainatate. Copiii lor s-au nascut acolo, poate multi nu-si vor face viitorul in Romania. Deja in Bucuresti ne confruntam cu un somaj zero pentru cei care au terminat o facultate. Potentialul pe aceasta piata de capital uman este sub ceea ce se crede", spune Ciortea.
|