x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii La job - interviu: in dialog sau lupta cu foc incrucisat

La job - interviu: in dialog sau lupta cu foc incrucisat

de Catalin Pruteanu    |    15 Iul 2006   •   00:00
La job  -  interviu: in dialog sau lupta cu foc incrucisat

Un interviu pentru obtinerea unui job este, inainte de toate, un dialog. Apoi este o lupta in care fiecare parte incearca sa speculeze slabiciunile celeilalte in avantajul propriu. Nici un interviu nu este identic cu altul.

Exista interviuri prin telefon sau in fata uneia sau mai multor persoane. Companiile mari, din care vor sa faca parte cei mai multi candidati, isi selecteaza cu cea mai mare grija viitorii angajati. Iata de ce, in prezent, candidatul nu mai trece doar printr-un singur interviu, ci prin doua, trei sau chiar patru discutii cu diferite persoane aflate pe diferite pozitii ierarhice.

Pentru inceput veti fi chemat la sediul firmei de recrutare pentru a sustine un test psihologic, unul de abilitati sau un test de inteligenta. In urma rezultatelor, compania de recrutare decide daca veti fi inclus in ceea ce se numeste "short list".

TESTE, TESTE... In cadrul firmei, primul interviu se desfasoara de obicei cu o persoana din cadrul departamentului de resurse umane. Nu este exclus ca acest interviu sa fie un test scris. Abia dupa ce rezultatele acestui test sunt centralizate, vi se ofera sansa unui nou interviu. Ca in cazul examenelor, prima conditie pentru trecerea cu bine de acest pas este prezenta. Punctualitatea este foarte importanta, asadar trebuie sa faceti tot posibilul sa nu intarziati. Daca se iveste ceva neprevazut, anuntati pentru a reprograma intalnirea. Intotdeauna trebuie sa va puneti intrebarea din punctul de vedere al angajatorului: "Ce-mi poate oferi mie acest om?", construindu-va raspunsurile in functie de aceasta intrebare.

CARE PE CARE. Interviul cu o singura persoana nu este cel mai dificil lucru care vi se poate intampla. De multe ori, la intalnire pot participa mai multe persoane, candidatul fiind astfel supus unui adevarat "foc incrucisat". Cel mai bine este sa ii tratati pe toti participantii cu aceeasi doza de atentie.

In cazul interviurilor prin telefon, primul lucru pe care este bine sa-l faceti este sa va gasiti un loc retras in care puteti vorbi. Pentru ca nu va puteti folosi gesturile, concentarea trebuie sa mearga pe o voce hotarata si care sa-i inspire siguranta persoanei de la celalalt capat al firului. La sfarsitul convorbirii telefonice nu trebuie sa uitati sa-i solicitati celuilalt o intalnire "face-to-face".

CE TREBUIE SA FACETI
In cartea "10 secrete pentru a obtine un job", Todd Bermont crede ca a fi prima persoana chemata la interviu reprezinta un atu care trebuie exploatat, deoarece astfel ii puteti stabili intervievatorului un orizont de asteptare pentru ceilalti candidati. Intervievatorul isi va aminti intotdeauna prima persoana cu care a discutat. © Lunea este ziua pierduta mai ales cu treburi organizatorice, miercurea este, de obicei, o zi in care se tin multe sedinte, iar vinerea toata lumea a plecat deja, cu gandul, in week-end. Asadar, joia si martea sunt zilele cele mai potrivite pentru o discutie despre angajare. © Dimineata este cel mai potrivit moment al zilei pentru desfasurarea unui interviu, dupa ce intervievatorul a avut timp sa-si verifice corespondenta. © Zambiti si relaxati-va.

CE NU TREBUIE
  • Nu mestecati guma in timpul interviului, s-ar putea sa va afecteze dictia
  • Daca vi se ofera ceva de baut, refuzati politicos, pentru ca, in cazul in care sunteti o persoana care-si insoteste vorbele prin gesturi, exista pericolul sa provocati o "catastrofa" doar prin rasturnarea unui pahar.
  • Nu va denigrati fostii sefi. Este bine sa adoptati o atitudine pozitiva in privinta plecarii.
  • ×
    Subiecte în articol: cariera interviu