x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Medicii fug din ţară pentru 2.000 de lire pe săptămână

Medicii fug din ţară pentru 2.000 de lire pe săptămână

de Diana Scarlat    |    10 Dec 2010   •   17:10
Medicii fug din ţară pentru 2.000 de lire pe săptămână

141988-dsc-0026.jpgPeste 2.000 de cadre medicale s-au înghesuit la Târgului Internaţional de Cariere Medicale organizat la începutul lunii decembrie în Bucureşti, încercând să lase în urmă umilinţa şi salariile de mizerie pentru joburi plătite cu cel puţin 3.000 de euro pe lună în străinătate.

Salariul cel mai mic pe care-l poate câştiga un medic dacă fuge din România este 3.000 de euro pe lună, iar condiţiile de muncă nici nu se pot compara cu cele din ţară. Dacă are noroc să ajungă Resident Medical Officer în spitalele private din Marea Britanie, salariul este de 2.000 de lire pe săptămână, având şi o mulţime de oportunităţi de dezvoltare profesională. Diferenţa colosală între oferta din ţară şi cea din străinătate face ca din ce în ce mai mulţi medici, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti sau chiar studenţi la medicină să caute cu interes târgurile internaţionale de cariere medicale. „Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice a ajuns în toamna aceasta la a V-a ediţie în România, ultimul eveniment din toamna aceasta având loc la Bucureşti. Numărul vizitatorilor a fost peste aşteptări şi la această ediţie, foarte mulţi participaţi venind chiar din mai multe colţuri ale ţării”, spune dr. Grzegorz Chodkowski, medic cardiolog polonez, organizatorul evenimentului.

Angajatorii au venit cu aproximativ 5.000 de oferte în toată Europa, nu doar pentru participanţii din România, ci şi celor din restul ţărilor unde se desfăşoară Târgul la sfârşitul acestui an. Printre specializările medicale cele mai căutate de recrutatori în toate cele patru oraşe din România unde s-a organizat evenimentul s-au numărat anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală. Ţările în care au fost oferite cele mai multe joburi în cadrul ediţiei a V-a din România sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania. La Bucureşti au venit cele mai cunoscute agenţii de recrutare de nivel european: ID Medical, Helvetia Medicum, Triple West Medical, PERMEDEX Consulting GmbH, NES Healthcare, MediCarrera, EGV Recruiting, PARAGONA, IMS Recruitment, CES Locums, WorkInDenmark.dk, HCL International, EU Health Staff, Victor Wolf Ltd. Nursing Recruitment, Anne Services, Medic Services France sau Global Medics, toate fiind interesate să „fure” medicii din România.

Chiar dacă medicii şi asistenţii care doresc să înceapă o carieră peste hotare sunt uneori derutaţi şi puţin informaţi despre toate detaliile procedurii pe care trebuie să o urmeze, despre dosar, despre ce înseamnă colaborarea cu o agenţie de recrutare, sau de câte acte este nevoie pentru a putea începe efectiv munca, o colaborare foarte bună cu agenţia de recrutare internaţională rezolvă toate aceste probleme. Cei care îşi caută un loc de muncă în spitalele din străinătate nu trebuie să se aştepte la o angajare imediată, însă şansele ca agenţia de recrutare să le găsească locul cel mai bun sunt foarte mari. „Acest proces poate dura în medie între o lună şi şase luni, totul depinde de durata obţinerii Certificatului de Conformitate şi actelor de la Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor. De îndată ce medicii au aceste certificate, înregistrarea în sistemul de sănătate britanic nu durează mai mult de trei-patru săptămâni. Limba străină este de asemenea o chestiune care implică timp pentru a deveni fluent în engleză, franceză sau germană”, explică Simona Oprea, din partea Houston NPA, compania care promovează evenimentul pe piaţa din România.

×
Subiecte în articol: piata muncii