x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești bune pentru români. Mii de angajați se vor putea pensiona mai devreme. Legea a intrat în vigoare

Vești bune pentru români. Mii de angajați se vor putea pensiona mai devreme. Legea a intrat în vigoare

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   13:15
Vești bune pentru români. Mii de angajați se vor putea pensiona mai devreme. Legea a intrat în vigoare

Deși vârsta de pensionare a crescut, mulți români se vor putea retrage din activitate mai devreme, fără penalizări.

Mii de români se vor putea pensiona mai devreme! Este oficial | Legea intră în vigoare astăzi

Astfel că mii de angajați din localitățile afectate de poluare beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani. 

Astfel că Legea 212/2023, publicată în Monitorul Oficial, și care intră în vigoare pe 13 iulie 2023, completează lista cu localitățile unde poluarea este mare. Prin urmare, salariații care locuiesc în aceste zone și pe o rază de 8 km, vor ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, fără penalizări. 

La regiunile deja considerate cu risc înalt de poluare se adaugă Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului Giurgiu.

Legea pensiilor 263/2010 stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările care, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale, scrie avocatnet.ro.  Pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

×
Subiecte în articol: pensionari pensii angajati penalizari