x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului. Zilele libere de care beneficiază angajații

Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului. Zilele libere de care beneficiază angajații

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   17:00
Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului. Zilele libere de care beneficiază angajații

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului are loc pe 15 august 2023.

În aceast an, ziua de 15 august va fi marți și a fost declarată liberă de către guvern pentru toți angajații. Însă executivul a decis să ofere o minivacanță salariaților din sistemul bugetar, și a decis ca și ziua de 14 august, luni, să fie nelucrătoare, trebuind însă recuperată ulterior. Prin urmare, aceștia vor beneficia de patru zile libere consecutive în perioada 12-15 august 2023. 

Codul Muncii prevede ca zilele libere să se stabilească la începutul fiecărui an. În timp ce zilele libere sunt obligatorii pentru toți angajații din sectorul public și privat, cele decise pentru a crea minivacanțe, se adresează bugetarilor, rămânând la latitudinea firmelor dacă acordă sau nu aceleași beneficii salariaților. 

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen pe 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Ministerul Finanțelor a decis ca în această zi să se facă operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care pe14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite", arată Ministerul Muncii, potrivit Antena 3 CNN.

×