x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Muncitorii asiatici, mai bine plătiți decât românii: "Cred că România e cea mai bună. Îmi place"

Muncitorii asiatici, mai bine plătiți decât românii: "Cred că România e cea mai bună. Îmi place"

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2023   •   12:30
Muncitorii asiatici, mai bine plătiți decât românii: "Cred că România e cea mai bună. Îmi place"

Tot mai mulți lucrători asiatici ajung pe piața muncii din România. Aceștia beneficiază de salarii mai mari decât muncitorii autohtoni.

Ei au condiții de viață mai bune decât mulți angajați români. Mulți vin în țara noastră împreună cu familiile pentru că ajung astfel să câștige dublu comparativ cu salariul din țara lor. Astfel că devine tentant să rămână în România și să învețe limba. 

"Cred că România e cea mai bună. Iau 4.000 de lei salariu. Am masa şi cazarea asigurate. Îmi place", explică un muncitor din Sri Lanka, stabilit de 5 ani în România, și care lucrează în industria alimentară.

Angajatorii români au o părere bună despre ei, spunând că sunt serioși și harnici. 

"Sunt plătiți mai bine decât românii pentru că muncesc mai mult decât românii. Ei sunt mult mai disponibili decât românii. Sunt străini care, dacă legea ar permite, ar munci 25 de ore pe zi", precizează un director HR, pentru observatornews.ro.

Și acest lucru se întâmplă în timp ce muncitorii români pleacă de ani de zile în statele occidentale unde muncesc din greu. 

În România erau circa 7.000 de muncitori asiatici în 2018, ajungând la 50.000 în 2021 și la 100.000 în 2022. 

 

×
Subiecte în articol: salariu sri lanka muncitori asiatici