x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noi orașe pe lista localităților unde angajații se pot pensiona anticipat

Noi orașe pe lista localităților unde angajații se pot pensiona anticipat

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2023   •   11:00
Noi orașe pe lista localităților unde angajații se pot pensiona anticipat

Noi localități au fost incluse pe lista zonelor unde angajații se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără penalizări.

Alte 15 localități, din 6 județe, se află acum printre zonele unde românii se pot retrage mai devreme din activitate. 

Lista cuprinde acum 31 de localități și circa 600.000 de salariați care ies mai devreme la pensie. 

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care este extins numărul persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă, din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a altor minereuri.

Condiția este ca persoanele care se pensionează să fi locuit cel puțin 30 de ani în aceste regiuni și pe o rază de 8 km în jur. 

S-a modifcat astfel art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt kilometri în jurul acesteia, prin extinderea numărului de localităţi.

Au fost incluse localităţile Bistra, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu - judeţul Arad, Piteşti - judeţul Argeş, Comăneşti - judeţul Bacău, Codlea - judeţul Braşov şi Giurgiu - judeţul Giurgiu, scrie adevarul.ro.

"Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor", se arată în actul normativ.

Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

×
Subiecte în articol: pensionare localitati angajati poluare