x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noi regiuni introduse pe lista pensionărilor anticipate. Condiții pentru angajați

Noi regiuni introduse pe lista pensionărilor anticipate. Condiții pentru angajați

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2023   •   20:45
Noi regiuni introduse pe lista pensionărilor anticipate. Condiții pentru angajați

Mai multe orașe din țară au fost introduse pe lista localităților afectate de poluare, astfel că angajații din aceste regiuni vor beneficia de ieșirea anticipată la pensie.

O lege adoptată, joi, de Parlamentul României completează lista regiunilor afectate de poluare iar salariații vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, fără penalizări. 

Condiția este ca angajații să fi trăit peste 30 de ani într-unul din aceste orașe. 

- Bistra, Sălciua - judeţul Alba;

- Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad;

- Piteşti - judeţul Argeş;

- Comăneşti - judeţul Bacău;

- Codlea - judeţul Braşov;

- Giurgiu - județul Giurgiu.

Este vorba despre zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Legrea a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

×
Subiecte în articol: poluare pensionare anticipata