Populația activă a țării este în scădere accelerată iar numărul pensionarilor crește, astfel încât nu va mai avea cine să asigure plata pensiilor. Astfel că persoanele care vor ieși din câmpul muncii peste 10 sau 20 de ani ar putea primi o pensie mai mică față de cât au contribuit.
Un român cu salariu mediu net de 4.000 de lei va avea o pensie de numai 1.275 de lei. Motivul se regăsește în faptul că punctul de pensie se calculează prin raport între salariul mediu (3.972 lei net) și cei 35 de ani de contribuție, potrivit calculelor antena3CNN.
Suma acoperă doar un sfert din coșul minim, iar pensionarii vor primi înapoi mai puțin decât au cotizat. Un angajat care câștigă salariul mediu pe economie, plătește contribuție la pensia de stat peste 700.000 de lei în 35 de ani. Aceasta înseamnă că va primi pensie doar 33 de ani.
"Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii", explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.
"Combinat cu emigraţia persoanelor active, vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi", precizează și Adrian Benţa, analist fiscal.
Însă ministrul Muncii, Marius Budăi, crede că scenariul este unul pesimist.
"Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani", spune demnitarul.
Analiștii economici spun că soluția se regăsește în alte metode de economisire, cum sunt contribuțiile la Pilonul II de pensii.
"Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul II de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private Pilonul III, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare", recomandă Adrian Benţa, potrivit observatornews.ro.
România avea peste 4,7 milioane de pensionari la sfârșitul anului trecut.