Circa 52% dintre angajații români cred că au rezultate mai bune când lucrează singuri, 23% nu văd nicio diferență între munca individuală și cea în echipă, iar 25% preferă să împartă responsabilitățile cu colegii, arată un sondaj realizat de bestjobs.ro.
Restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus a impus munca la distanță și a scăzut interacțiunea între colegi. Acest lucru reprezintă o provocare pentru organizarea echipelor.
Prin urmare, 56% dintre coordonatori au încercat să îşi ghideze echipele către găsirea de soluţii la probleme, adresându-le întrebări ajutătoare, iar 28% au preferat să le spună direct ce să facă.
În privința proiectelor, 70% dintre manageri se simt responsabili să ia deciziile, ar 61% spun că reuşesc cu uşurinţă să ajungă la o direcţie comună cu membrii echipei. Totodată 83% se mândresc cu evaluări pozitive din partea colegilor cu privire la abilităţile lor de leadership şi project management.
60% dintre angajați spun că ar respecta o decizie luată la nivelul echipei chiar şi atunci când nu corespunde cu părerea lor, iar 60% s-ar oferi să îşi ajute un coleg chiar dacă acest lucru nu ar fi în favoarea lor.
Flexibilitatea a adus schimbări semnificative în dinamica echipelor. Comunicarea dintre colegi nu a avut de suferit, doar 6% dintre respondenţi spunând că nu ar ţine cont de sfaturi sau păreri privind activitatea lor, dar 75% sunt de părere că feedback-ul colegilor este foarte important. În aceeaşi măsură, iar 70% sunt dispuşi să ofere îndrumare celorlalţi colegi, atunci când au nevoie.
În același timp, 69% sunt entuziasmaţi să înveţe lucruri noi, 60% vor să preia iniţiativa, în loc să fie simpli participanţi. Astfel, 77% spun că atunci când încearcă ceva nou, insistă până reuşesc, indiferent de efortul necesar, iar 63% consideră că se pot adapta oricărei situaţii neprevăzute.
Schimbări în viața personală
Modificările s-au reflectat şi în viaţa personală şi emoțiile angajaţilor. 29% au spus că starea lor se schimbă rapid de la fericire la tristeţe, iar 12% consideră că e imposibil să nu se arate stresați sau nervoși. Pentru 26% dintre angajați, plăcerile de moment sunt importante și nu vor să renunţe la ele, chiar dacă efectul pe termen lung este unul nociv. Și alți 37% dintre participanții la studiu spun că cedează uşor impulsurilor de a mânca nesănătos sau de a face cumpărături de care nu au nevoie.
Doar 25% sunt fericiți sau mulțumiți de viața lor, 55% consideră că au un scop clar pentru viitor, iar 54% simt că fac lucruri importante cu viaţa lor. Peste 50% aleg să privească partea plină a paharului, iar 62% sunt încrezători că se vor descurca indiferent ce le-ar aduce viitorul.
Cercetarea a fost realizată în perioada 3-14 mai 2021, pe 744 utilizatori de internet din România.