x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Peste jumătate dintre români nu știu să lucreze în echipă. Viața personală, afectată de pandemie

Peste jumătate dintre români nu știu să lucreze în echipă. Viața personală, afectată de pandemie

21 Mai 2021   •   15:53
Peste jumătate dintre români nu știu să lucreze în echipă. Viața personală, afectată de pandemie

Circa 52% dintre angajații români cred că au rezultate mai bune când lucrează singuri, 23% nu văd nicio diferență între munca individuală și cea în echipă, iar 25% preferă să împartă responsabilitățile cu colegii, arată un sondaj realizat de bestjobs.ro.

Restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus a impus munca la distanță și a scăzut interacțiunea între colegi. Acest lucru reprezintă o provocare pentru organizarea echipelor. 

Prin urmare, 56% dintre coordonatori au încercat să îşi ghideze echipele către găsirea de soluţii la probleme, adresându-le întrebări ajutătoare, iar 28% au preferat să le spună direct ce să facă.

În privința proiectelor, 70% dintre manageri se simt responsabili să ia deciziile, ar 61% spun că reuşesc cu uşurinţă să ajungă la o direcţie comună cu membrii echipei. Totodată 83% se mândresc cu evaluări pozitive din partea colegilor cu privire la abilităţile lor de leadership şi project management.
60% dintre angajați spun că ar respecta o decizie luată la nivelul echipei chiar şi atunci când nu corespunde cu părerea lor, iar  60% s-ar oferi să îşi ajute un coleg chiar dacă acest lucru nu ar fi în favoarea lor.

Flexibilitatea a adus schimbări semnificative în dinamica echipelor. Comunicarea dintre colegi nu a avut de suferit, doar 6% dintre respondenţi spunând că nu ar ţine cont de sfaturi sau păreri privind activitatea lor, dar 75% sunt de părere că feedback-ul colegilor este foarte important. În aceeaşi măsură, iar 70% sunt dispuşi să ofere îndrumare celorlalţi colegi, atunci când au nevoie.

În același timp, 69% sunt entuziasmaţi să înveţe lucruri noi, 60% vor să preia iniţiativa, în loc să fie simpli participanţi. Astfel, 77% spun că atunci când încearcă ceva nou, insistă până reuşesc, indiferent de efortul necesar, iar 63% consideră că se pot adapta oricărei situaţii neprevăzute.

Schimbări în viața personală

Modificările s-au reflectat şi în viaţa personală şi emoțiile angajaţilor. 29% au spus că starea lor se schimbă rapid de la fericire la tristeţe, iar 12% consideră că e imposibil să nu se arate stresați sau nervoși. Pentru 26% dintre angajați, plăcerile de moment sunt importante și nu vor să renunţe la ele, chiar dacă efectul pe termen lung este unul nociv. Și alți 37% dintre participanții la studiu spun că cedează uşor impulsurilor de a mânca nesănătos sau de a face cumpărături de care nu au nevoie.

Doar 25% sunt fericiți sau mulțumiți de viața lor, 55% consideră că au un scop clar pentru viitor, iar 54% simt că fac lucruri importante cu viaţa lor. Peste 50% aleg să privească partea plină a paharului, iar 62% sunt încrezători că se vor descurca indiferent ce le-ar aduce viitorul.

Cercetarea a fost realizată în perioada 3-14 mai 2021, pe 744 utilizatori de internet din România.

×
Subiecte în articol: lucru in echipa viata personala